Rusia a decis sa trimita convoiul umanitar in estul Ucrainei fara sa mai astepte aprobarea Kievului, stationat la granita de peste o saptamana, afirmand ca "pretextele" pentru a intarzia plecarea acestuia au fost epuizate, a anuntat vineri ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de AFP. Tot vineri a fost anuntata moartea consulului onorific lituanian la Lugansk, Mykola Zelenets, care a fost rapit si ucis de rebeli pro-rusi in estul Ucrainei. Anuntul a fost facut de ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, pe contul sau de Twitter.

"Toate pretextele pentru a intarzia livrarea ajutoarelor in zonele in situatie umanitara catastrofala au fost epuizate. Rusia a decis sa actioneze. Convoiul nostru incarcat cu ajutoare umanitare se pune in miscare in directia Lugansk", in estul Ucrainei, a precizat ministerul, intr-un comunicat.

  • Hotnews a transmis LIVE TEXT situatia tensionata de la granita Rusia-Ucraina

Ora 03:30Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au declarat, vineri, in cadrul unei conversatii telefonice, ca Rusia s-a angajat intr-o "escaladare periculoasa" in Ucraina si si-au exprimat "preocuparea fata de prezenta militara rusa de la granita si de pe teritoriul ucrainean

Ora 20:15 Consulul onorific lituanian la Lugansk, Mykola Zelenets, a fost rapit si ucis de rebeli pro-rusi in estul Ucrainei. Anuntul a fost facut de ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, pe contul sau de Twitter, potrivit AFP.

Ora 19:30 Pentagonul a cerut Rusiei sa-si retraga "imediat" convoiul umanitar care a ajuns in bastionul pro-rus Lugansk, sub amenintarea unor noi sanctiuni.

Trimiterea acestor camioane "constituie o incalcare a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei de catre Rusia", a declarat contra-amiralul John Kirby, purtator de cuvant al Pentagonului.

Ora 18:39 NATO: Rusia isi creste "alarmant" prezenta militara terestra si aviatica la granita Ucrainei

Ora 13.27: Intrarea convoiului reprezinta o "invadare directa", a declarat seful serviciului de informatii al Ucrainei (SBU), Valentin Nalivaicenko, citat de Reuters

"Spunem ca este o invazie directa. Este vorba de vehicule militare sub acoperirea cinica a Crucii Rosii", a declarat acesta.

Ora 13:00 Insurgentii pro-rusi au doborat un elicopter Mi-24 al armatei in apropiere de Lugansk, a anuntat purtatorul de cuvant militar ucrainean, care a precizat ca cei doi piloti si-au pierdut viata.

Aparatul a fost lovit deasupra localitatii Gheorghiivka, la 20 kilometri sud de Lugansk, a precizat Andrii Lysenko.

12:25 Comitetul international al Crucii Rosii a precizat ca nu escorteaza convoiul rusesc in Ucraina din cauza situatiei de securitate "volatile" (Reuters)

Ora 12:06 Circa 70 de camioane au intrat in Ucraina

Ora 11:42 Potrivit unui martor citat de Reuters, camioanele se indreapta in directia orasului Lugansk

Ora 11:18 Mai multe camioane din convoiul umanitar rusesc au trecut vineri granita si au ajuns la vama ucraineana, in zona de tranzit, potrivit unui fotograf AFP aflat la fata locului.

Ora 10:59 Motoarele camioanelor care formeaza convoiul au fost pornite, dar convoiul nu a plecat inca (Reuters)

---------------------------

Autoritatile ucrainene se tem ca acest convoi sa nu devina obiectul unor provocari din partea insurgentilor si sa nu serveasca drept pretext pentru o interventie militara directa a Rusiei. Kievul a avertizat ca distribuirea ajutoarelor nu se va face deact cu "garantii" pentru securitatea sa.

Moscova apreciaza insa ca "toate garantiile indispensabile au fost date" si ca "itinerarul" prevazut pentru convoi a fost "verificat" de Comitetul International al Crucii Rosii (CICR).

"Angajatii CICR sunt pregatiti sa il insoteasca si sa participe la distribuirea ajutorului. Apreciem ca reprezentantii Crucii Rosii rusesti pot participa", a adaugat ministerul rus de Externe.

Diplomatia rusa a repetat ca "responsabilitatea consecintelor provocarilor indreptate impotriva convoiului" revine "total" Kievului.

Vineri dimineata, un purtator de cuvant al CICR afirmase insa, pentru agentia rusa Interfax, ca organizatia nu dispune inca de "garantii de securitate".