Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat vineri ca Alianta a observat o crestere "alarmanta" a prezentei militare a Rusiei - terestra si aviatica - la granita Ucrainei. "Am vazut de asemenea transferul unor mari cantitati de arme avansate, incluzind tancuri, blindate si artilerie catre gruparile separatiste din estul Ucrainei", a mai spus Rasmussen intr-o declaratie citata de Reuters.

Anders Fogh RasmussenFoto: Hotnews

Seful NATO a mai spus ca Rusia continua sa escaladeze criza din estul Ucrainei, fapt ce ar putea duce la o izolare si mai mare a Moscovei.

Acesta a condamnat "asa-zisul" convoi umanitar, afirmand ca aceasta evolutie nu poate decat sa agraveze criza.

Intrarea acestui convoi fara acordul Kievului "si fara nicio implicare a Comitetului International al Crucii Rosii" constituie "o incalcare flagranta a angajamentelor internationale ale Rusiei" si o "violare suplimentara a suveranitatii ucrainene", a precizat Rasmussen, intr-un comunicat citat de AFP.

"Dispretul principiilor umanitare internationale ridica noi intrebari legate de a sti daca obiectivul real al acestui convoi este ajutarea civililor sau furnizarea de arme separatistilor", a adaugata acesta.

Potrivit lui Rasmussen, intrarea acestui convoi "coincide cu o escaladare importanta a implicarii ruse in estul (separatist al Ucrainei) de la jumatatea lui august, inclusiv utilizarea fortelor rusesti".

Alianta si-a exprimat ingrijorarea ca Rusia sa nu foloseasca "pretextul unei misiuni umanitare sau de mentinere a pacii pentru a trimite soldati in estul Ucrainei".