Fortele speciale "Alfa" din cadrul Serviciilor speciale ucrainene (SBU) au reusit sa opreasca, in noaptea de miercuri spre joi, asaltul asupra unei unitati militare din orasul ucrainean Mariupol, soldat cu un mort si 12 raniti, relateaza agentiile UNIAN si Ukrinform. Situatia din Ucraina este extrem de incordata dupa ce miercuri a avut loc prima ofensiva a armatei ucrainene impotriva separatistilor pro-rusi din sud-estul tarii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cativa dintre activistii care au lansat asaltul au fost arestati de catre fortele de ordine, au anuntat politia si SBU.

Retragandu-se, activistii au ranit doi trecatori si au dat foc unui microbuz si unei cladiri situate in apropierea unitatii militare, relateaza Ukrinform, citata de Mediafax.

------------------------------------------

Evenimentele zilei:

Ora 23:00Barack Obama a declarat ca nu a avut nici o certitudine ca acordul privind Ucraina va fi aplicat si pregateste noi sanctiuni in cazul in care nu se face nici un progres.

Ora 19:50 Circa 2.000 de persoane au manifestat joi pentru o Ucraina unita la Donetsk, in estul Ucrainei, regiune unde militantii pro-rusi au ocupat cladiri publice si depozite de armament.

Ora 19:25 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, anunta un acord privind etapele pentru o detensionare a situatiei din Ucraina

Ora 18:53 Parlamentul de la Kiev a votat joi o rezolutie prin care cere presedintelui interimar sa reintroduca fara intarzere serviciul militar obligatoriu.

Textul adoptat joi recomanda presedintelui interimar Oleksandr Turcinov sa reintroduca serviciul miliyat obligatoriu pentru a “consolida capacitatile de aparare ale Ucrainei in fata agresiunii Federatiei Ruse”.

Ucraina a scos serviciul militar obligatoriu la inceputul acestui an, in baza unei legi adoptate in 2013 in timpul mandatului lui Viktor Ianukovici, presedintele demis ca urmare a presiunii strazii.

Fortele armate ucrainene cuprind in jur de 130.000 de persoane, noteaza AFP.Insa sufera de o lipsa cronica de echipament.

Ora 16:44 Compania aeriana rusa Aeroflot a anuntat joi ca a fost informata de catre Ucraina ca va restrictiona intrarea in tara a barbatilor rusi cu varste intre 16 si 60 de ani, transmite Reuters.

"Aeroflor informeaza pasagerii cu privire la restrictii stricte impuse de autoritatile ucrainene privind intrarea in tara", se arata intr-un comunicat de presa al companiei ruse.

Potrivit autoritatilor ucrainene, va fi refuzata intrarea in tara a barbatilor cu cetatenie rusa cu varste cuprinse intre 16 si 60 de ani in cazul in care nu pot face dovada unui motiv al vizitei, precum legaturi de familie, o invitatie de la o persoana fizica sau juridica, sau calatoresc impreuna cu familia.

Ora 15:30 Cateva sute de persoane manifesteaza joi impotriva puterii pro-europene de la Kiev la Mariupol, in sud-estul Ucrainei, unde un atac in timpul noptii impotriva unei unitati a garzii nationale s-a soldat cu trei morti, scrie AFP.

Protestul are loc in fata primariei acestui port industrial cu 450.000 de locuitori la circa o suta de kilometri sud de Donetsk. Cladirea este ocupata din week-end de partizanii unui referendum local pentru obtinerea unei autonomii mai mari, in cadrul unei federalizari propuse de Rusia.

La cateva sute de metri de acest loc, o unitate a garzii nationale a fost atacata miercuri seara de circa 300 de persoane, care au lansat cocktailuri molotov si bombe incendiare. Acestia au fost respinsi de fortele speciale ale ministerului de Interne, potrivit ministrului Arsen Avakov, care a anuntat ca trei atacatori au fost ucisi si 13 raniti, alte 63 de oameni fiind arestati.

Ora 12.27: Fortele ucrainene au retinut zece cetateni rusi acuzati de spionaj - Reuters

Ora 9:40: Deputatii Partidului Regiunilor din zona Donetk le-au cerut protestatarilor pro-rusi din regiune sa depuna armele si sa paraseasca cladirile administrative ocupate, relateaza Interfax Ucraina, potrivit Mediafax.

Ora 8.45: Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a declarat intr-un mesaj postat joi pe pagina sa de Facebook ca trei separatisti prorusi au fost ucisi, potrivit Mediafax.

"Potrivit datelor preliminare, trei atacatori au fost ucisi, 13 raniti si 63 retinuti", a precizat el. Avakov a declarat ca separatistii au aruncat cu cocteiluri Molotov si alte dispozitive incendiare in timpul confruntarilor. Circumstantele incidentului de la baza Garzii Nationale Ucrainene din Mariupol nu sunt cunoscute pentru moment.

Ora 07:25 Seful diplomatiei ucrainene, Andrei Descita, a declarat miercuri seara, la Geneva, ca Rusia trebuie sa inceteze sustinerea "activitatilor teroriste" in Ucraina.

Ora 07:15 Un raport asupra situatiei din Ucraina provoaca dispute in Consiliul de Securitate al ONU

Ora 07:00 John Kerry a sosit la Geneva pentru a ajuta Moscova si Kievul sa initieze un "dialog adevarat"

Un raport asupra situatiei din Ucraina provoaca dispute in Consiliul de Securitate al ONU

Occidentalii si rusii au facut miercuri schimb de acuzatii in Consiliul de Securitate al ONU, cu privire la un raport asupra situatiei din Ucraina, Moscova denuntand lipsa de impartialitate a raportului, iar Washingtonul, Londra si Parisul indemnand rusii sa nu intervina in Ucraina, potrivit Mediafax.

In opinia ambasadorului rus Vitali Ciurkin, raportul ONU este "partial si nu reflecta intr-un mod echitabil situatia poulatiei rusofone din Ucraina". Subliniind "riscul unui adevarat razboi civil" in aceasta tara, el a afirmat ca autoritatile de la Kiev "trebuie sa iniitieze un dialog" cu separatistii.

La randul sau, ambasadorul britanic Mark Lyall Grant a declarat ca raportul "arata ca rusofonii din Crimeea nu erau in pericol" si ca nu au loc "atacuri sistematice impotriva comunitatii ruse din Ucraina".

Evocand tensiunile din estul rusofon al Ucrainei, el a subliniat ca "unitatile paramilitare bine echipate nu reprezinta manifestanti pasnici".

In opinia ambasadorului american Samantha Power, "cea mai buna cale de a diminua tensiunile este ca activistii (prorusi) sa paraseasca cladirile asupra carora au preluat controlul". De asemenea, Rusia "trebuie sa-si retraga trupele de la frontiera cu Ucraina si sa puna capat eforturilor de a destabiliza Ucraina", a reafirmat ea.

Reuters: Activitatea militara rusa la granita cu Ucraina s-a intensificat fata de saptamana trecuta

Rusia si-a intensificat activitatea militara in apropiere de granita cu Ucraina in mod considerabil de la sfarsitul saptamanii trecute pana astazi, a constatat o echipa de reporteri Reuters, dupa ce a efectuat noi vizite in zona de frontiera unde, potrivit NATO, Moscova a desfasurat aproximativ 40.000 de soldati.

Armata rusa a mutat, miercuri, echipamente si armament in jurul zonei de granita, insa nu erau indicii clare daca se pregatea sa se retraga ori sa avanseze, scrie Reuters.

Rusia a masat mii de trupe in apropierea granitei cu Ucraina pentru ceea ce Moscova sustine ca sunt exercitii militare de rutina, dar despre care NATO spune ca este o incercare de intimidare a guvernului pro-occidental de la Kiev, prin mentinerea amenintarii unei incursiuni.

Presedintele american Barack Obama i-a cerut luni omologului sau rus Vladimir Putin sa retraga aceste trupe, afirmand ca eforturile diplomatice de a pune capat crizei din Ucraina "nu pot avea succes intr-o atmosfera de intimidare militara rusa la frontiera ucraineana".

O echipa Reuters a mers in mod independent in trei locuri unde trupele ruse sunt desfasurate temporar, vizitele fiind efectuate prima data la sfarsitul saptamanii trecute si apoi, din nou, miercuri.

In cea de-a doua vizita, de miercuri, reporterii Reuters au constatat o intensificare considerabila a activitatii, cu mai multe camioane militare pe drumurile din zona si personal de serviciu mai numeros in tabere.

La una din baze, situata in camp deschis in apropiere de orasul Valuyki, in regiunea Belgorod, la circa 20 de kilometri de granita ruso-ucraineana, o escadrila de elicoptere de atac Mi-24, care se afla acolo vineri, a disparut. Localnicii spun ca elicopterele au decolat de la baza luni seara.