Occidentalii si rusii au facut miercuri schimb de acuzatii in Consiliul de Securitate al ONU, cu privire la un raport asupra situatiei din Ucraina, Moscova denuntand lipsa de impartialitate a raportului, iar Washingtonul, Londra si Parisul indemnand rusii sa nu intervina in Ucraina, potrivit Mediafax.

In opinia ambasadorului rus Vitali Ciurkin, raportul ONU este "partial si nu reflecta intr-un mod echitabil situatia poulatiei rusofone din Ucraina". Subliniind "riscul unui adevarat razboi civil" in aceasta tara, el a afirmat ca autoritatile de la Kiev "trebuie sa iniitieze un dialog" cu separatistii.

La randul sau, ambasadorul britanic Mark Lyall Grant a declarat ca raportul "arata ca rusofonii din Crimeea nu erau in pericol" si ca nu au loc "atacuri sistematice impotriva comunitatii ruse din Ucraina".

Evocand tensiunile din estul rusofon al Ucrainei, el a subliniat ca "unitatile paramilitare bine echipate nu reprezinta manifestanti pasnici".

In opinia ambasadorului american Samantha Power, "cea mai buna cale de a diminua tensiunile este ca activistii (prorusi) sa paraseasca cladirile asupra carora au preluat controlul". De asemenea, Rusia "trebuie sa-si retraga trupele de la frontiera cu Ucraina si sa puna capat eforturilor de a destabiliza Ucraina", a reafirmat ea.

Cei doi ambasadoru occidentali au apreciat ca, pana in prezent, autoritatile de la Kiev au dat dovada de retinere in contextul tensiunilor din estul tarii. De asemenea, ei au pledat pentru gasirea unei solutii politice, in cadrul reguniunii care urmeaza sa aiba loc joi, la Geneva.

Marti, Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului a indemnat intr-un raport noile autoritati de la Kiev sa evite actele de instigare la ura si sa respecte minoritatile etnice.