Un avion de vanatoare rus a efectuat in cursul weekendului zboruri repetate, la altitudine joasa si la mica distanta, in apropierea unei nave militare americane aflate in Marea Neagra, a informat luni Pentagonul, condamnand actiunea Rusiei, in contextul tensiunilor crescande intre Washington si Moscova ca urmare a crizei din Ucraina, transmite Reuters.

"Aceasta actiune provocatoare si neprofesionista a Rusiei este inconsecventa cu procedurile sale nationale si cu acordurile anterioare privind interactiunea profesionala dintre armatele noastre", a declarat colonelul Steve Warren, un purtator de cuvant al Pentagonului.

Warren a precizat ca un avion rus de tip Suhoi Su-24 (Fencer, conform terminologiei NATO) a trecut de 12 ori, la joasa altitudine, pe deasupra navei USS Donald Cook, un distrugator american aflat in Marea Neagra incepand din 10 aprilie. Potrivit lui Warren, avionul rus parea neinarmat.

La momentul acestor survoluri ale avionului rus, a explicat Warren, distrugatorul USS Donald Cook efectua operatiuni de patrulare in apele internationale din vestul Marii Negre. Nava americana se afla in prezent in portul romanesc Constanta.

Si Ankara a anuntat in weekend ca un avion rus de recunoastere a survolat Marea Neagra, in apropierea spatiului aerian al Romaniei, Bulgariei si Turciei, fortele aeriene turce trimitand patru avioane de vanatoare F-16 pentru interceptarea aparatului rus, care s-a indepartat fara incidente.

Potrivit Statului Major al armatei turce, un avion militar rus de tip Iliusin IL-20 (Coot-A, conform terminologiei NATO) a fost observat duminica la pranz in spatiul international, in largul coastelor Romaniei, Bulgariei si Turciei.

"Apropiindu-se dinspre Romania, un avion rus de tip Iliusin IL-20 a zburat 30-40 de kilometri paralel cu coastele Turciei, in spatiul aerian international", a precizat Statul major al armatei turce.

Fortele aeriene turce au trimis patru avioane de vanatoare de tip F-16, de la bazele aeriene Bandirma si Merzifon. Avioanele au ajuns in apropierea aparatului rus in jurul orei 12.35 (12.35, ora Romaniei), au precizat autoritatile militare turce.

Distrugatorul american Donald Cook si nava militara franceza Dupuy de Lome se afla in Marea Neagra, in contextul tensiunilor dintre Occident si Rusia din cauza crizei ucrainene. USS Donald Cook se afla incepand de luni in Portul Constanta, unde face o escala de patru zile.