Autoritatile de la Kiev au dat termen pana luni dimineata separatastilor din orasele estice ale tarii, care in ultimele zile au preluat controlul asupra mai multor cladiri administrative, sa predea armele, in caz contrat urmand sa devina tinta unei "operatiuni militare antiteroriste pe scara larga", care risca insa sa starneasca o reactie armata din partea Moscovei. "Operatiune antiterorista" lansata duminica dimineata in Slaviansk, un oras din estul Ucrainei unde militanti pro-rusi inarmati au ocupat cladiri ale politiei si serviciilor de securitate, s-a soldat cu victime de ambele parti, iar violente s-au raspandit si in orasul estic Harkov, unde, potrivit autoritatilor locale, in jur de 50 de persoane au fost ranite. Consiliul de Securitate al ONU se intalneste de urgenta duminica seara la New York pentru a discuta despre agravarea crizei ucrainene.

Militanti pro-rusi la SlavianskFoto: captura euronews
  • Vezi mai jos principalele evenimente de duminica din estul Ucrainei

---------------------

Ora 3:35 Fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, inlaturat de la putere, sustine ca Ucraina a intrat in razboi civil.

Ora 2:30 Reuniunea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, la solicitarea Rusiei, a inceput la ora 0:00 GMT.

Ora 23:07 Viktor Ianukovici ce cere ucrainenilor "sa pastreze unitatea Ucrainei", si sa isi apere tara.

Presedintele demis Viktor Ianukovici le-a cerut ucrainenilor "sa pastreze unitatea Ucrainei", si sa isi apere tara, scrie ITAR-TASS. Totodata, Ianukovici a facut apel la trupele ucrainene cerandu-le sa nu respecte "ordine criminale" si sa nu traga in poporul ucrainean.

Ora 22:20 Operatiunile in estul Ucrainei ar putea demara luni dimineata, a declarat seful SBU (Serviciile de Securitate ucrainene), citat de Interfax. Liderul SBU a precizat ca operatiunea are drept tinta neutralizarea grupurilor armate.

Ora 22:09 Consiliul de Securitate al ONU se va intalni de urgenta duminica la ora 20:00, ora New York-ului (luni 00:00 GMT / 2:00 ora Romaniai), pentru a discuta despre criza din Ucraina, a declarat pentru Reuters un diplomat din cadrul Consiliului. Un alt diplomat a precizat ca acum se discuta cu privire la participarea Ucrainei la Consiliu.

Ora 21:44 Rusia vrea o reuniune de "urgenta" a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei din estul Ucrainei, a anuntat duminica purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukasevich.

"Partea rusa va aduce de urgenta situatia de criza din sud-estul Ucrainei in fata Consiliului de Securitate ONU si pe langa OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa)", a declarat oficialul rus, citat de Mediafax.

Ora 20:28 Rusia catalogheaza operatiunile planificate de Kiev impotriva rebelilor drept "criminala" (Reuters)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat duminica seara ca anuntul facut de autoritatile de la Kiev, privind lansarea unei operatiuni militare impotriva rebelilor din estul tarii, este un "ordin criminal"

Totodata, seful diploamtiei ruse a mai afirmat ca Occidentul ar trebui sa aduca sub control guvernul de la Kiev aliat.

"Acum este responsabilitatea Vestului sa previna un razboi civil in Ucraina", a declarat Lavrov, citat intr-un comunicat transmis de Ministerul de Externe de la Moscova.

Moscova a transmis un apel autoritatilor de la Kiev, cerandu-le sa inceteze "razboiul impotriva propriului popor"

Comunicatul de presa mai arata ca Rusia ar pune urgent pe agenda Consiliului de Securitate al ONU o discutie privind situatia din estul Ucrainei.

Ora 19:41 Manifestantii separatisti au preluat controlul asupra sediului administratiei locale din Makiivka, un oras din regiune Donetsk, anunta Interfax citand site-ul de stiri KID, din Donetsk.

Peste o mie de manifestanti pro-rusi, purtand Panglica Sf. Gheorghe, in culorile portocaliu cu negru, si steaguri rusesti, s-au adunat in piata din fata sediului administratiei locale. Un steag rusesc si steagul "Republicii Populare Donetsk" au fost arborate in apropierea cladirii.

Un alt grup de manifestanti, mai mic, s-a adunat in apropiere de sediul local al Serviciilor de Securitate.

Potrivit site-ului ucrainean de stiri, separatistii vor sa ridice baricade, urmand exemplul manifestantilor pro-rusi din Donetsk.

Ora 19:25 Presedintele bielorus, Alexandr Lukashenko, si-a manifestat duminica sustinerea fata de integritatea teritoriala a Ucrainei, declarand ca federalizarea vecinului sau sudic ar distruge, in cele din urma, statul ucrainean, si s-ar dovedi o actiune periculoasa pentru Belarus, pentru Rusia, dar si pentru tarile occidentale, transmite ITAR-TASS.

Ora 18:55 Ucraina va lansa impotriva rebelilor o "ofensiva anti-terorista la scara larga", cu implicarea armatei (presedintele interimar ucrainean)

Autoritatile de la Kiev intentioneaza sa lanseze impotriva separatistilor pro-rusi o "operatiune anti-terorista la scara larga", care va implica si armata, a declarat duminica presedintele interimar ucrainean, Oleksander Turcinov, intr-un discurs televizat, potrivit Reuters.

Turcinov a acuzat Rusia ca poarta un razboi impotriva Ucrainei, in care a fost deja varsat sange, scrie si AFP.

"Nu vom lasa Rusia sa repete scenariul din Crimeea in regiunile din est", a mai aratat presedintele interimar de la Kiev.

"Toti cei care ii sustin pe agresori si pe ocupanti, care conduc lupta contra patriei noastre, nu vor scapa de pedeapsa si de responsabilitate", a amenintat Turcinov, reiterand totusi ca cei care vor preda armele pana luni dimineata vor beneficia de amnistie.

Ora 18:40 Un reprezentant OSCE au ajuns in Slaviansk, a anuntat site-ul local slavgorod.com.ua, citat de Russia Today.

Un reprezentant OSCE din polonia a declarat pentru site-ul de stiri ucrainean ca, in opinia sa, poporul ucrainean trebuie sa isi rezolve conflictele domestice fara varsare de sange.

Protestatarii au oprit, la intrarea in oras, masina in care se afla reprezentantul OSCE.Acestia au inconjurat vehiculul, strigand ca vor sa ii arate acestuia ce se intampla intr-adevar in Slaviansk, sustinand ca informatiile aparute in mass-media europeana nu sunt in concordanta cu realitatea.

Mai intai s-au oferit sa il duca in spatele baricadelor, insa mai apoi au refuzat sa faca acest lucru.

Reprezentantul OSCE in Slaviansk, oprit de separatisti (Sursa foto: slavgorod.com.ua)

Ora 18:17 Interfax: Separatistii au patruns in cladirea primariei din Harkov. Informatia apare si pe contul de Twitter al EuroMaidan (@Euromaidan PR), insotita de precizarea ca "Politia a renuntat".

Totodata, Interfax informeaza, citand politia locala, ca in jur de 50 de persoane au fost ranite in ciocnirile violente din Harkov.

Protestele continua in orasul ucrainean.

Ora 17:39 Statele Unite sunt pregatite sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei daca recentele actiuni in Ucraina continua, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power.

NATO a descris drept "un element ingrijorator" aparitia in estul Ucrainei a unor barbati echipati cu arme rusesti si uniforme identice, fara semne specifice vreunei armate - precum s-a intamplat si in cazul actiunilor care au precedat anexarea Crimeei.

Power a declarat pentru emisiunea "This Week" a postului ABC ca evenimentele recente din Ucraina prezinta toate "semnele specifice implicarii Moscovei".

"Cred ca am vazut ca sanctiunile pot sa muste iar daca actiunile de felul celor pe care le-am vazut in ultimele zile continua, vom vedea o inasprire considerabila a acestor sanctiuni", a afirmat Power.

Ministrul de Externe suedez, Carl Bildt, pe Twitter: "Uite o poza draguta cu activistii locali draguti din estul Ucrainei. Toti cu arme automate identice."

Ora 17:25 Interfax: Baricade construite in apropiere de primaria din Mariupol, ocupata de separatisti.

Ora 16:55 Ciocniri violente in Harkov

Ciocniri violente au loc duminica dupa-amiaza in orasul Harkov, din estul Ucrainei, intre manifestanti pro-rusi si sustinatori ai Kievului, transmite ITAR TASS.

Presa locala anunta ca doua persoane au fost ranite, insa anterior Interfax anuntase sa car fi vorba despre 10 raniti.

Sute de sustinatori ai Kievului, purtand simboluri ale statului ucrainean, s-au adunat in fata unui monumet dedicat poetului ucrainean Taras Shevchenko, in cadrul unui miting pentru unitatea tarii.

Intre timp, protestatari pro-rusi, care cer federalizarea Ucrainei, s-au adunat in fata unui monument dedicat lui Vladimir Lenin, din Piata Libertatii. Multi dintre ei poarta Panglica Sf. Gheorghe, simbol al partizanilor Rusiei. Acestia cer crearea "Autonomiei Sud-Estice" si se opun alegerilor prezidentiale anticipate, stabilite pentru 25 mai.

Ora 16:34 Uniunea Europeana someaza Rusia sa inceteze orice activitate destabilizatoare in Ucraina si face apel catre Kiev sa dea dovada de retinere in operatiunile sale de securitate (AFP)

Ora 16:28 Interfax anunta 10 persoane ranite in proteste in Harkov, un alt mare oras din estul Ucrainei.

Ora 15:23 Autoritatile ucrainene au reluat controlul asupra orasului estic Slaviansk, inclusiv asupra comisariatului de politie ocupat sambata dimineata de militanti pro-rusi, transmite Euronews.

Ora 15.15 Sediul administratiei din orasul Ienakiieve (provincia Donetsk) a fost de asemenea ocupat de protestatari, anunta agentia rusa Interfax.

Ora 14.05 Un militant pro-rus ucis la Slaviansk - presa rusa

Un militant pro-rus a fost ucis, la Slaviansk, in confruntarile cu fortele guvernamentale, a anuntat agentia rusa RIA Novosti, citand un alt militant local, transmite Reuters.

"Din tabara noastra, alti doi au fost raniti", a declarat militantul pro-rus Nikolai Solntsev, potrivit RIA Novosti.

Ora 13.25 Separatistii au ocupat sediul Primariei din Mariupol, oras din regiunea Donetsk, in estul Ucrainei, relateaza presa locala, citata de Reuters.

Ora 12.30 "Morti si raniti" de ambele parti

"Operatiunea antiterorista" lansata sambata de fortele guvernamentale ucrainene impotriva unor insurgenti pro-rusi inarmati, in estul tarii, s-a soldat cu "morti si raniti de ambele parti", a anuntat ministrul ucrainean de Interne, potrivit AFP.

"De partea noastra, un ofiter SBU (a fost ucis, n.r.)", a scris Arsen Avakov pe pagina sa de Facebok, mentionand de asemenea cinci raniti in randul fortelor guvernamentale. "De partea separatistilor, un numar nedeterminat" de victime, a adaugat el.

Printre ranitii din randul fortelor guvernamentale se numara si "seful Centrului Antiterorist din cadrul SBU".

Ministrul a mai afirmat ca "separatistii se ascund dupa civili, folosindu-i drept scuturi umane" si ca "fortele SBU se regrupeaza".

Potrivit lui Avakov, aproximativ 1.000 de persoane ofera sprijin separatistilor.

Fotoreporterii AFP prezenti la Slaviansk au relatat ca numerosi civili pro-rusi s-au adunat in mod voluntar in jurul comisariatului de politie ocupat de insurgenti, pentru a apara locul.

Ora 12.15 Un ofiter din cadrul Serviciului de securitate al statului (SBU) a fost ucis si alti cinci au fost raniti in operatiunea "antiterorista" de la Slaviansk - anunta ministrul de Interne, citat de Reuters.

Ora 09.50 Civilii, indemnati sa stea in case

Ministrul ucrainean de Interne le-a transmis locuitorilor din orasul Slaviansk sa stea in case, in anticiparea unor confruntari intre militantii pro-rusi care au ocupat cladiri oficiale si fortele de securitate ucrainene, scrie Reuters.

"Transmiteti tuturor civililor: sa paraseasca centrul orasului, sa nu iasa din case si sa nu stea pe langa ferestre", a declarat Arsen Avakov, potrivit agentiei Interfax Ucraina.

El a mai spus ca in oras au loc schimburi de focuri.

Un corespondent Reuters aflat in apropierea sediului de politie din Slaviansk, una din cladirile ocupate de separatisti, a relatat ca doua elicotere militare survoleaza zona.

Circa 12 femei, care se aflau in cladire cand a fost ocupata, au fost evacuate imediat ce s-a aflat de anuntul facut de Avakov.

De asemenea, un grup de aproximativ 100 de civili, majoritatea femei in varsta, se afla in fata cladirii, scandand mesaje de solidaritate cu protestatarii din interior, inclusiv "Referendum!".

----------------

O "operatiune antiterorista a inceput la Slaviansk", oras din estul Ucrainei unde militanti pro-rusi inarmati au ocupat sambata cladiri ale politiei si serviciilor de securitate, a anuntat duminica dimineata ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, citat de AFP.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a anuntat duminica dimineata ca o "operatiune antiterorista a inceput la Slaviansk", oras din estul Ucrainei unde militanti pro-rusi inarmati au ocupat sambata cladiri ale politiei si serviciilor de securitate.

"Unitati din toate fortele tarii participa (la operatiune). Dumnezeu fie cu noi", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, mentionand ca operatiunea este condusa de Centrul Antiterorist al Serviciului de securitate al statului (SBU).

Avakov nu a oferit nicio alta precizare in acest mesaj de doua randuri.

Mesaje postate pe diferite retele de socializare relatau duminica dimineata despre focuri de arma auzite in oras, care are circa 100.000 de locuitori, aceste informatii neputand fi confirmate inca.

Sambata seara, ministrul de Interne a denuntat o "agresiune" a Rusiei, dupa o serie de atacuri desfasurate in cursul zilei asupra cladirilor fortelor de securitate din estul rusofon al Ucrainei, la frontiera cu Rusia.

Consiliul ucrainean de securitate s-a reunit de asemenea sambata seara, timp de peste trei ore, in urma acestor atacuri din estul tarii, fara ca vreo decizie sa fie anuntata la finalul acestei reuniuni.

Separatisti inarmati au preluat controlul, sambata, asupra unui oras din estul Ucrainei, autoritatile de la Kiev anuntand ca au pregatit trupe pentru a raspunde la ceea ce au denuntat a fi un "act de agresiune din partea Rusiei". Militantii pro-rusi au ocupat mai multe cladiri oficiale la Slaviansk, oras situat la circa 150 km de granita cu Rusia, si au ridicat baricade pe drumurile de intrare in localitate. La Kramatorsk, circa 80 km spre nord, persoane inarmate au ocupat sediul politiei, dupa ce au deschis focul. Cladiri guvernamentale din mai multe alte orase din regiunile Donetsk si Luhansk au fost atacate, Washingtonul afirmand ca aceste actiuni amintesc de evenimentele care au precedat anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia.