Situatia din estul Ucrainei, unde fortele separatiste pro-ruse au preluat controlul asupra unor cladiri oficiale din cel putin 2 orase importante, va fi rezolvata in urmatoarele 48 de ore, iar in cazul in care negocierile esueaza, Kievul va recuge la forta, a declarat miercuri ministrul ucrainean de Interne, citat de Reuters.

Donetsk, Harkov si Luhansk pe harta UcraineiFoto: Google Maps

"Sunt doua optiuni - una politica, prin negocieri, si forta", a declarat ministrul Arsen Avakov dupa o intalnire a cabinetului de la Kiev. "Pentru cei care vor dialog, propunem discutii si o solutie politica. Pentru minoritatea care doreste conflict, aceasta va primi un raspuns in forta de la autoritatile ucrainene", a adaugat ministrul.

---------------------

Iata mai jos firul evenimentelor zilei de miercuri

Ora 18:07 Victoria Nuland, asistentul pentru Afaceri Europene si Eurasiatice al secretarului american de stat, sustine ca nu exista "mari asteptari" de la ca discutiile cu Rusia pe tema crizei din Ucraina, programate saptamana viitoare. Nuland a mai arata ca nu exista semne de indoiala privind implicarea Rusiei in nelinistile din Ucraina.(Reuters)

Diplomatul american a adaugat ca este insa esential sa se mentina eforturile pentru detensionarea situatiei.

"Nu avem mari asteptari de la aceste discutii, insa credem ca este foarte important sa pastram deschisa usa diplomatica", a declarat Nuland in timpul unor audieri conresionale pe tema crizei din Ucraina.

Ora 16:21 Presedintele rus Vladimir Putin a cerut marti producatorului de gaze naturale Gazprom, controlat de stat, sa amane solicitarea ca Ucraina sa plateasca in avans pentru livrarile de gaze din Rusia, transmite Reuters.

Ora 15:45 Ucraina, care incearca sa negocieze cu concernul rus Gazprom o revenire a pretului la gaze la nivelul de 285 de dolari pe mia de metri cubi, a incetat miercuri sa mai pompeze gaze rusesti in depozitele sale subterane, informeaza agentia de presa ucraineana Unian, citand o declaratie a ministrului energiei si industriei carbunelui, Yuri Prodan.

Ora 15:40 Putin a facut apel miercuri la autoritatile de la Kiev cerandu-le sa "nu comita nimic ireparabil" in Ucraia, aratand ca spera ca eforturile diplomatice sa aiba "un rezultat pozitiv". (AFP)

"Sper ca initiativa ministrului rus de Afaceri Externe pentru reglementarea situatiei vor avea drept efect un rezultat pozitiv", a declarat Putin, citat de agentiile de presa ruse, la inceputul unei sedinte de Guvern.

"Sper, in orice caz, ca autoritatile interimare nu vor comite inimic ireparabil", a adaugat liderul moscovit.

Totodata, liderul de la Kremlin a declarat ca Rusia trebuie sa fie pregatita sa mareasca productia interna pentru a inlocui importurile ucrainene in cazul in care Kievul decide sa impuna restrictii comerciale. (Reuters)

"Cer ca toate obligatiile contractuale sa fie indeplinite responsabil, insa trebuie sa fim pregatiti pentru orice situatie care vizeaza importurile", a afirmat Vladimir Putin cu ocazia unei intalniri a cabinetului de la Moscova.

"Este neceesar sa avem in vedere unde, cand si care companii si bani pot fi folositi pentru a extinde productia", a continuat liderul rus.

Ora 14:59 Olanda a decis sa amane o misiune comerciala de 4 zile in Rusia, programata pentru luna viitoare, din cauza crizei provocate de anexarea Crimeei de catre Rusia, a anuntat ministrul olandez de Externe. (Reuters)

Ora 12:35 Statele Unite si Uniunea Europeana se pregatesc sa loveasca in bancile si in companiile energetice si miniere rusesti in cazul in care Rusia invadeaza teritoriul Ucrainei. Comisia Europeana ii va informa miercuri, la Bruxelles, pe ambasadorii statelor UE cu privire la pregatirile pentru ceea ce Uniunea Europeana numeste "etapa a treia" a sanctiunilor. (EU Observer)

Ora 12:27 Serviciul suedez de informatii a catalogat "pregatirile de razboi" din Rusia drept cea mai serioasa amenintare cu care se confrunta tara nordica, potrivit Wall Street Journal. Analistul sef al Serviciului suedez de informatii sustina ca activitatea serviciilor rusesti de informatii s-a intensificat in contextul tensiunilor din Ucraina si Crimeea si ca numarul atacurilor cibernetice a crescut si s-au concetrat pe zone din societate pe care statul suedez trebuie sa le protejeze. (Vezi aici mai multe detalii)

Ora 11:58 Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri ca Rusia nu face pasii necesari pentru a detensiona conflictul international privind situatia din Ucraina. (Rusia)

"Din pacate, in multe zone este clar ca Rusia nu contribuie la detensionarea situatiei", a declarat Merkel intr-un discurs in fata Parlamentului de la Berlin.

"Prin urmare vom continua sa facem ceea ce am facut: pe de o parte vom continua dialogul, insa, pe de cealalta parte, vom clarifica faptul ca, in opinia noastra, Ucraina are dreptul la propria sa cale de dezvoltare. Cerem acest lucru. Ucraina trebuie sa isi hotarasca propriul viitor", a continuat cancelarul.

--------------------

Pe de alta parte, Rusia a incercat miercuri sa calmeze ingrijorarile Kievului si ale Occidentului provocate de prezenta trupelor ruse in apropiere de granita cu Ucraina si a negat ca ar avea in vedere invadarea estului tarii vecine.

"Statele Unite si Ucraina nu au motive sa fie ingrijorate", a declarat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat de presa.

"Rusia a declarat de mai multe ori ca nu efectueaza activitati neobisnuite sau neplanificate, care sa aiba semnificatii militare, pe teritoriul sau din apropierea granitei cu Ucraina", se mai arata in comunicat.