Statele Unite si Uniunea Europeana se pregatesc sa loveasca in bancile si in companiile energetice si miniere rusesti in cazul in care Rusia invadeaza teritoriul Ucrainei, transmite EUObserver. Comisia Europeana ii va informa miercuri, la Bruxelles, pe ambasadorii statelor UE cu privire la pregatirile pentru ceea ce Uniunea Europeana numeste "etapa a treia" a sanctiunilor.

UPDATE Uniunea Europeana a pregatit o lista extinsa ce cuprinde 107 cetateni rusi carora intentioneaza sa le aplice sanctiuni financiare si interdictii de acordare a vizelor in eventualitatea agravarii situatiei din Ucraina, relateaza agentia EFE citand editia de miercuri a cotidianului rus Kommersant, care sustine ca a avut acces la aceasta lista.

Pe noua lista se regasesc aproape toti oficialii rusi de rang inalt si, conform unor surse bine informate citate de Kommersant, respectivele sanctiuni personale vor fi introduse inainte ca UE sa treaca la urmatoarea serie de sanctiuni, care, spre deosebire de primele doua, ar urma sa aiba caracter economic, potrivit Agerpres.

Prima "lista neagra" cu oficiali rusi carora le-au fost inghetate averile din UE si care nu vor mai primi vize pentru spatiul comunitar, ca represalii pentru anexarea Crimeii, cuprinde 13 nume, ea fiind completata ulterior cu alte 12.

Noua lista este impartita in cinci sectiuni: inalti functionari ai statului, parlamentari, oficiali din Ministerul de Interne si al Apararii, ziaristi si posturi de televiziune si reprezentanti ai mediului de afaceri, dar aceasta din urma nu contine deocamdata niciun nume, mai scrie publicatia rusa.

Printre cei de pe lista se regasesc toti membrii Consiliului de Securitate al Rusiei, cu exceptia presedintelui Vladimir Putin, premierului Dmitri Medvedev si ministrului de externe Serghei Lavrov. Dintre parlamentari, de sanctiuni ar urma sa fie vizat si presedintele Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internationale, Alexei Puskov. In sectiunea dedicata responsabililor securitatii se afla, printre altii, vice-ministrul apararii Anatoli Antonov si directorul pentru Cooperare Militara Internationala, Serghei Koselev. Lista e completata de mai multi jurnalisti, de posturile de televiziune Russia Today, NTV, Rossiya si Canal Uno si de holdingul Gazprom-media.

Dar, spre deosebire de lista elaborata de Statele Unite, cea a Uniunii Europene nu cuprinde reprezentanti ai mediului rus de afaceri, precizeaza sursa citata de Kommersant. 'Moscova trebuie sa stie ca o escaladare a tensiunilor cu Ucraina nu va ramane fara raspuns', mai afirma aceasta sursa.

Secretarul de stat american John Kerry a discutat marti cu senatorii americani, folosind termeni duri pentru a descrie evenimentele din ultimele zile din regiunile est-ucrainene Donetsk, Harkov si Luhansk.

"Tot ceea ce am vazut in ultimele 48 de ore de la provocatori si agenti rusi care opereaza in estul Ucrainei ne spune ca au fost trimisi acolo decizi sa straneasca haos. (...) Aceste eforturi sunt pe atat de stangace cat sunt transparente", a declarat Kerry.

Potrivit oficialului america, "nimeni nu ar trebui sa se lase pacalit, si crede-ma, nimeni nu este pacalit de ceea ce ar putea fi un pretext conceput pentru o interventie militara precum cea pe care am vazut-o in Crimeea".

Seful diplomatiei americane a adaugat ca "Statele Unite si aliatii nostri (UE - n.red.) nu va ezita sa foloseasca instrumentele secolului al XXI-lea pentru a face Rusia responsabila pentru comportamentul sau de secol XIX", notand ca "sunt pe masa sanctiuni noi dure pentru cei care orchestreaza aceasta actiune si pentru sectoare cheie ale economiei ruse, in energie, zona bancara, minerit".

Potrivit EUObserver, proiectul de masuri intentioneaza sa limiteze presiune activitatile bancilor si serviciilor financiare ruse, comertul cu anumite bunuri, interdictii pentru companii petroliere si de gaze ruse de a avea acces la serviciile unor companii europene si posibil un enbargo asupra comertului cu armament.

Sanctiunile pentru sectorul petrolier si pentru cel al gazelor ar putea acoperi transferul de tehnologie, investitii in infrastructura si noi explorari si sevicii periferice precum asigurari sau logistica, dar nu un embargo asupra importurilor de petrol si gaze de catre Europa precum cel aplicat asupra Iranului.

UE se pregateste, de asemenea, sa completeze lista neagra a oficialilor si oamenilor de afaceri rusi sanctionati cu interzicerea accesului si inghetarea conturilor, selectand dintr-o lista 100 de nume, dintre care 33 au fost sanctionati in luna martie.

Avertismentul lui Kerry vine inaintea intalnirii pe care o va avea saptamana viitoare cu seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, cu ministrul interimat de Externe al Ucrainei si cu comisarul european pentru Afaceri Externe Catherine Ashton, si inaintea unei intalniri a ministrilor de externe din tarile UE, care va avea loc luni la Bruxelles.

EUObserver precizeaza ca unii diplomati se tem ca invazia Rusiei ar putea incepe inaintea weekendului.

Ambasadorul american la OSCE, Daniel Baer, a aratat intr-o declaratie publicata marti, ca Rusia are pregatite in apropierea granitei cu Ucraina unitati armate de elite si intariri aeriene care sunt gata sa "efectueze operatiuni militare ofensive, sustinute, imediate in Ucraina", cu "capacitati (militare - n.red.) de interventie rapida si sprijin aerian pentru posibile operatiuni terestr".

Un diplomat european reprezentant al unei tari UE la Kiev a declarat pentru EUObserver ca "Rusia se pregateste sa ocupe Ucraina sud-estica, taind accesul la mare, si obtinand unitati esentiale pentru industria armelor din Ucraina folosite (de Kiev - n.red.) pentru a-i dota propria armata".