Protestatarii pro-rusi care au atacat sediul serviciilor de securitate ucrainene (SBU) din Luhansk, unul dintre marile orase din estul Ucrainei, au intrat in posesia armelor de acolo iar politia rutiera a inchis intrarile in oras, a anuntat luni politia locala citata de Reuters.

"Persoane necunoscute care se afla in cladire au patruns in arsenalul cladirii si au luat armele", se arata intr-o declaratie a politiei.

----------------------

Ora 23:30Kerry si Lavrov au discutat despre convocarea unei reuniuni Ucraina-Rusia-SUA-UE in urmatoarele zece zile

Ora 22:40Rusia cere Kievului sa nu foloseasca forta in sud-estul Ucrainei

Ora 19:50Washingtonul ii cere lui Vladimir Putin sa inceteze "destabilizarea" Ucrainei

Ora 18:02 Evenimentele din regiunile estice ale Ucrainei subliniaza necesitatea unei reforme constitutionale care sa duca la federalizarea tarii, a declarat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Interfax.

Totodata, Rusia a cerut Kievului sa inceteze sa arate cu degetul catre Moscova dupa ce ministrul ucrainean de Interne l-a acuzat pe presedintele Vladimir Putin de orchestrarea "tulburari separatiste" in estul si sud-esrul fostei republici sovietice. (Reuters)

"Nu mai aratati catre Rusia, acuzand-o de toate necazurile de astazi ale Ucrainei", a declarat Ministrul rus de Externe intr-un comunicat de presa.

Ora 17:50 NATO a anuntat luni ca va limita accesul diplomatilor rusi in sediul aliantei din Bruxelles, dupa ce a decis saptamana trecuta sa suspende cooperarea cu Moscova din cauza anexarii Crimeei. (Reuters)

Ora 15:50 Guvernul german s-a declarat ingrijorat de manifestarile pro-ruse violente din estul Ucrainei care au culminat luni cu proclamarea de catre manifestanti a unei "republici suverane" la Donetsk. (AFP)

"Recentele evenimente de la Donetsk sau Harkov sunt, evident, ceva ce noi, in cadrul guvernului german, urmarim cu multa ingrijorare", a declarat purtatorul de cuvant al cancelariei germane, Steffen Seibert.

"Reinnoim de urgenta apelurile catre cei aflati in pozitie de raspundere pentru a lucra la stabilizarea regiunii si la evitarea unor asemenea escaladari", a adaugat Seibert.

Ora 15:39 Ambasadorul american la OSCE a declarat luni ca Rusia a masat zeci de miid e trupe in apropiere de granita sa cu Ucraina si a cerut Moscovei sa ia masuri pentru a detensiona situatia. (Reuters)

"Avem dovezi convingatoare ca zeci de mii de trupe se afla se granita si nu in pozitiile sau garnizoanele obisnuite unde stau pe timp de pace", le-a spus Daniel Baer reporterilor dupa o intalnire de urgenta a reprezentantilor din cele 57 de state membre ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa.

Delegatia rusa nu a luat cuvantul in cadrul intalnirii de luni.

"Ceea ce Federatia Rusa ar trebui sa faca este sa ia masuri pentru detensionare situatiei. Au jucat un rol principal in criza si sunt pasi clari pe care ii pot face pentru detensionare", inclusiv interactiunea cu comunitatea internationala si permiterea inspectiilor miscarilor de trupe, a aratat Baer.

Ora 15:21 Actiunile separatiste din estul Ucrainei, unde protestatari pro-rusi au ocupat cladiri publice, arata ca se afla in curs de derulare o "a doua etapa" a operatiunilor speciale ale Rusiei care vizeaza ruperea Ucrainei, a declarat luni presedintele interimar. (Reuters)

Intr-un apel televizat, Oleksander Turchinov a afirmat ca actiunile din trei orase mari din estul Ucrainei - Harkov, Donetsk si Luhansk - arata ca dusmanii Ucrainei "pun in practica scenariul Crimeea" - o referire la preluarea peninsulei de catre fortele pro-ruse si anexarea ei de catre Rusia.

"Nu vom permite acest lucru", a adaugat presedintele.

Avertizand ca unii activisti separatisti sunt inarmati, Turchinov a aratat ca "vor fi luate masuri anti-teroriste impotriva celor care au ridicat armele".

Ora 13:20Ucraina: Manifestantii pro-rusi din Donetsk proclama o "republica suverana"

Ora 10:55 Un soldat rus a omorat un ofiter naval ucrainean in Crimeea, anunta Minsiterul Apararii din Ucraina. (Reuters)

Un soldat rus a impuscat mortal un ofiter naval ucrainean in estul Crimeei, una dintre putinele victime anuntate dupa ce Rusia a preliat controlul asupra peninsulei de la Marea Neagra.

Ministerul a dat putine detalii cu privire la decesul ofiterului ucrainean. Incidentul s-a petrecut duminica seara in orasul Novofedorovka.

Ora 10:52 Protestele pro-ruse care au avut loc duminica in 3 orase importante din estul Ucrainei au drept scop destabilizarea tarii si provocarea unei interventii armate rusesti, a declarat luni premierul interimar ucrainean Arseni Iatseniuk, citat de Reuters.

In cadrul unei intalniri a cabinetului de la Kiev, prim-ministrul a afirmat ca trupele rusesti se afla la o distanta de cel mult 19 km de granita Ucrainei si ca "un plan anti-ucrainean este pus in practica (...) in cadrul caruia trupe straine vor trece granita si vor prelua controlul asupra teritoriului tarii. Nu vom permite acest lucru".

----------------------

La randul sau, ministrul interimar de Interne, Arsen Avakov, a scris pe pagina sa de Facebook ca protestatarii "separatisti" au fost scosi din alta cladire oficiala in care intrasera duminica, sediul administratiei regionale cladiri din alt oras estic, Harkov.

Protestatari pro-rusi au intrat duminica si intr-o cladire a administratiei regionale din orasul minier Donetsk.