Sefii diplomatiilor americana si rusa, John Kerry si Serghei Lavrov, au discutat luni despre organizarea, in urmatoarele zece zile, a unei reuniuni intre Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeana si Ucraina, pentru a se incerca solutionarea crizei ucrainene, a informat Departamentul de Stat american, citat de AFP.

In cursul unei convorbiri telefonice, cei doi oficiali au "discutat despre convocarea unor negocieri directe, in urmatoarele zece zile, intre Ucraina, Rusia, SUA si UE, cu scopul de a se incerca reducerea tensiunilor", a declarat purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane, Jennifer Psaki.

Solicitata sa precizeze daca si cand va avea loc aceasta reuniune cvadripartita, Psaki a raspuns ca "va avea loc in urmatoarele zece zile", dar ca data si programul acesteia urmeaza sa fie stabilite.

Potrivit lui Psaki, John Kerry i-a transmis lui Serghei Lavrov ca manifestatiile din estul rusofon al Ucrainei "nu par sa fie o serie de evenimente spontane", ci "mai degraba (...) par a fi o campanie atent orchestrata, cu sprijinul Rusiei".

Anterior in cursul zilei, Casa Alba i-a cerut presedintelui rus Vladimir Putin sa inceteze sa "destabilizeze" Ucraina, exprimandu-si totodata ingrijorarea fata de "escaladarea" situatiei din aceasta tara, din cauza "presiunilor ruse in crestere".

Ucraina se confrunta cu o amenintare de secesiune a zonelor rusofone de la frontiera cu Rusia, unde activisti au proclamat luni o "republica suverana" la Donetsk, acesta fiind un plan rus de a "dezmembra tara", potrivit guvernului pro-european de la Kiev.