Guvernul malaezian a ajuns la concluzia ca, pe baza analizei prin satelit prezentata de compania britanica Inmarsat, zborul MH370 s-a prabusit in Oceanul Indian si nici un pasager nu a supravietuit, informeazaThe Telegraph.

Intr-o declaratie de presa sustinuta luni, premierul malaezian Najib Razak a anuntat ca, folosind un tip de analiza care n-a mai fost utilizata intr-o astfel de ancheta, inginerii de la Inmarsat au fost in masura sa stabileasca faptul ca ultima pozitie detectata a avionului a fost deasupra mijlocului Oceanului Indian.

Rolul Inmarsat in cautarea zborului MH370 a inceput imediat dupa ce aeronava a disparut. Desi principalele cai de comunicatii cu aeronava au fost oprite, unul dintre satelitii Inmarsat a continuat sa trimita o serie de impulsuri automate catre avion.

Prin analiza acestor impulsuri, Inmarsat a fost in masura sa stabileasca faptul ca MH370 a continuat sa zboare timp de cel putin cinci ore dupa ce a parasit spatiul aerian al Malaeziei si ca a zburat de-a lungul coridorului sudic, la o inaltime de peste 9.000 de metri.

Informatiile au fost transmise oficialilor din Malaezia in data de 12 martie, dar guvernul nu le-a recunoscut public decat trei zile mai tarziu. Acestia au inceput sa redirectioneze eforturile de cautare in acea zi si sa se concentreze pe informatiile trimise de Inmarsat.

Cu toate acestea, unii oficiali implicati in operatiunile de salvare au avertizat ca zilele pierdute si resursele irosite vor ingreuna investigatia.

Aeronava Boeing 777 a Malaysia Airlines a cazut in Oceanul Indian, a anuntat luni premierul Malaeziei, citat de AFP.

"Cu regret si adanca tristete trebuie sa va informez ca, in conformitate cu aceste date noi, zborul MH370 a ajuns in sudul Oceanului Indian", a declarat Najib Razak.

Premierul a mai aratat ca Malaysia Airlines a informat familiile cu privire la soarta celor 239 de persoane aflate la bordul aeronavei.

"Nicio persoana de la bord nu a supravietuit", se arata intr-un sms trimis de compania aeriana familiilor victimelor, citat de BBC.

BBC a vazut mesajul care arata ca se presupune "dincolo de orice indoiala rezonabila" ca aeronava este pierduta si ca nu exista supravietutori.

Un Boeing 777 apartinand Malaysia Airlines, care facea legatura intre Kuala Lumpur si Beijing, avand 239 de persoane la bord (227 de pasageri si 12 membri ai echipajului), a disparut de pe radar in noaptea de 7-8 martie, deasupra Marii Chinei de Sud, iar mai multe tari din zona au lansat misiuni de cautare maritima si aeriana pentru localizarea aparatului.