Un Boeing 777 apartinand Malaysia Airlines, care facea legatura intre Kuala Lumpur si Beijing, avand 239 de persoane la bord, a disparut deasupra Marii Chinei de Sud, iar mai multe tari din zona au lansat misiuni de cautare maritima si aeriana pentru localizarea aparatului, inca de negasit dupa 12 ore de cand a disparut de pe radare, scrie AFP.

disperarea si reporteriiFoto: USER UPLOADED

UPDATE 20.15Un distrugator din cadrul Flotei a 7-a americane, USS Pinckney, se afla in drum spre coasta de sud a Vietnamului, pentru a ajuta la cautarea avionului, a anuntat Pentagonul.

Distrugatorul, care efectua manevre in apele internationale ale Marii Chinei de Sud, ar putea sa se afle in vecinatatea avionului disparut in ultimele 24 de ore, a precizat Departamentul american al Apararii intr-un comunicat.

USS Pinckney transporta doua elicoptere ce pot fi echipate cu material de ajutor si cautare.

Un avion de supraveghere P-3C Orion, echipat cu radare si sistem de cercetare cu raza lunga, este de asemenea pe cale sa paraseasca baza aeriana americana din Okinawa, Japonia.

UPDATE 15.35: Avioanele vietnameze care cauta aeronava au reperat doua dâre de carburant paralele, lungi de circa 15-20 kilometri si la o distanta de 500 metri una de alta, in mare.

Nimeni nu a reusit sa localizeze zborul MH370, care transporta 227 pasageri de 14 nationalitati si 12 membri ai echipajului.

Potrivit guvernului vietnamez, avionul a pierdut contactul aproape de spatiul aerian al provinciei Ca Mau, in sudul tarii. Ar fi trebuit sa ia contact cu controlul aerian din Ho Chi Minh, insa nu a mai aparut pe radar.

Aceasta disparitie a provocat lansarea unor misiuni de salvare in Marea Chinei de Sud, in special de tarile care isi disputa suveranitate anumitor zone din aceasta regiune.

Ministerul vietnamez al Apararii a anuntat o operatiuni de cautare, iar Malaezia a trimis un avion, doua elicoptere si patru nave pentru cautari in largul coastei sale de est, in Marea Chinei de Sud.

China a ordonat la randul sau nave de patrula maritima in regiune, iar Filipine a trimis trei nave si un avion de de supraveghere.

Compania aeriana Malaysia Airlines a indicat ca avionul nu a trimis niciun semnal ca ar avea probleme.

Aeronava, un Boeing 777-200 de peste 11 ani, care trebuia sa aterizeze la Beijing la ora locala 06.30, a disparut sambata la ora locala 02.30 (vineri 20.40 ora Romaniei), la doua ore dupa decolarea din Kuala Lumpur, potrivit companiei. Pilotul lucreaza la aceasta companie din 1981.

Daca avionul s-a prabusit, ar putea fi cel mai grav accident cu un Boeing 777, care a cunoscut un singur accident mortal in 19 ani de cand exista, cu trei morti.