Rusia a avertizat SUA ca sanctiunile occidentului, impuse in urma crizei din Crimeea, sunt inacceptabile, si a avertizat ca vor exista consecinte, scrie BBC.

Drapelul ucrainean, inlocuit cu cel rus in SimferopolFoto: Agerpres/Xinhua

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a transmis acest mesaj intr-o discutie telefonica cu secretarul de stat american John Kerry. Discutia telefonica a avut loc la cateva ore dupa ce liderii din Rusia si Crimeea au semnat un tratat prin cre Crimeea a devenit teritoriu al Federatiei Ruse.

-------------

Ora 01:15 Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a exclus, miercuri, posibilitatea unei interventii militare a tarii sale in Ucraina, insa a promis sa lucreze in vederea edificarii unui vast front diplomatic impotriva Rusiei. "Nu ne vom lansa intr-o interventie militara in Ucraina", a declarat Obama intr-un interviu acordat postului de televiziune din San Diego, in California, afiliat la NBC News.

Ora 00:10 David Cameron indeamna G7 sa discute excluderea permanenta a Rusiei din G8. "Eu cred ca este important ca noi sa actionam impreuna cu aliatii si partenerii nostri si sa discutam daca este convenabil sau nu ca Rusia sa fie exclusa in mod permanent din G8, in cazul in care sunt adoptate alte masuri", a declarat premierul britanic. "Acesta este modul bun de a proceda", a adaugat el.

Ora 22.15 Trupele ruse au preluat controlul asupra unei alte baze ucrainene din Crimeea, miercuri seara, a informat un ofiter ucrainean, citat de Reuters.

Maiorul Eduard Kusnarenko a spus ca preluarea bazei navale din Bakhchisaray, situata la circa 30 de kilometri sud-vest de capitala Simferopol, s-a facut fara violenta.

"Fortele ruse au venit si ne-au cerut sa parasim baza, ceea ce am facut", le-a spus el reporterilor. "Vom incerca din nou maine sa ne intoarcem la posturile noastre".

Reuters mentioneaza ca trupele ruse au tras un foc de avertisment in aer in momentul in care jurnalistii au incercat sa se apropie de portile bazei navale.

Ora 22:00 Rusia ar fi transferat de la Fed o mare parte din detinerile de titluri ale Trezoreriei SUA. Rusia si Statele Unite dispun de instrumente care pot fi folosite in disputa diplomatica referitoare la Ucraina, dar datoriile americane detinute de Rusia nu vor fi unul dintre acestea, potrivit CNN Money.

Ora 20.45 Rusia va raspunde in aceeasi masura la sanctiunile SUA - ministrul adjunct de externe rus. Rusia va raspunde in aceeasi masura la sactiunile anuntate de SUA si are in vedere si alte masuri, daca Washingtonul inteteste confruntarea, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus, Sergei Ryabkov, citat de agentia rusa Interfax.

Ora 20.35Berlinul apreciaza ca, in prezent, comertul de arme cu Rusia este "de nesustinut" si suspenda un vast proiect de echipamente incheiat intre grupul german Rheinmetall si Rusia (vicecancelar)

Ora 20.10 Anexarea Crimeei de catre Rusia constituie "cea mai grava" amenintare pentru stabilitatea Europei de la Razboiul Rece incoace, a apreciat miercuri secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

"Am cunoscut si alte crize in Europa in acesti ultimi ani: Balcanii in anii '90, Georgia in 2008. Insa e vorba de cea mai grava amenintare la adresa securitatii si stabilitatii Europei de la sfarsitul Razboiului Rece incoace", a afirmat Rasmussen intr-un discurs sustinut la Washington.

Ora 19.55 Washingtonul cere Moscovei sa "dialogheze imediat" cu Kievul cu privire la bazele militare din Crimeea

Statele Unite au cerut Moscovei sa dialogheze cu Kievul cu privire la bazele militare ucrainene ocupate de fortele ruse in Crimeea si afirma ca Rusia va fi responsabila de orice incident provocat de trupele sale.

"Eforturile sustinute ale Rusiei de a prelua controlul asupra instalatiilor militare ucrainene creeaza o situatie periculoasa", a afirmat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.

"Condamnam aceste acte. Rusia trebuie sa dialogheze imediat cu guvernul ucrainean pentru a garanta securitatea fortelor ucrainene din regiunea ucraineana Crimeea", a avertizat Carney.

Ora 19.50 Ucraina pregateste un plan de evacuare a militarilor din Crimeea

Ora 19.40 Ucraina a decis sa iasa din Comunitatea Statelor Independente (CIS), care reuneste 11 republici ex-sovietice si este condusa de Rusia, a mai anuntat miercuri secretarul Consiliului ucrainean de aparare si securitate nationala.

"S-a decis demararea procesului de iesire din CIS", a declarat Parubi, intr-o conferinta de presa.

Ora 19.30Ucraina a decis introducerea de vize de calatorie pentru cetatenii rusi, a anuntat miercuri secretarul Consiliului ucrainean de aparare si securitate nationala, Andrei Parubi, citat de AFP.

"Am cerut Ministerului Afacerilor Externe sa introduca un regim de vize cu Rusia", a declarat Parubi, la finalul unei reuniuni a Consiliului.

Ora 18:30 Presedintele ucrainean ad interim a acordat miercuri seara autoritatilor din Crimeea trei ore pentru eliberarea comandantului marinei ucrainene, capturat in cursul diminetii, precum si a "tuturor celorlalti ostatici".

"Olexandr Turcinov a dat puterii autoproclamate din Crimeea trei ore pentru a elibera toti ostaticii, printre care si comandantul Marinei, Serghei Gaiduk, amenintand in caz contrar ca va adopta "masuri adecvate" de represalii, potrivit unui comunicat citat de AFP.

Ora 16:20 Fortele rusesti, care au ocupat miercuri dimineata cartierul general al marinei ucrainene din Sevastopol, au preluat controlul asupra bazei ucrainene din Novoozerne, in vestul Crimeei, transmite AFP.

Aproximativ 50 de militari ucraineni au parasit baza, sub supravegherea soldatilor rusi, in timp ce militii pro-ruse inaltau drapelul Rusiei.

Ora 15.45: Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, va merge in Moscova joi si in Kiev vineri, unde va avea discutii cu liderii celor doua tari.

Ora 13.35: Fortele proruse din Crimeea au atacat o baza a marinei ucrainene din vestul peninsulei, fortand usa cu un tractor, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului ucrainean al Apararii.

Ulterior, "soldatii rusi" si-au oprit avansul. Acestia se afla, potrivit oficialului, fata in fata cu militari ucraineni inarmati.

Ora 12.40: Fortele proruse sustin ca l-au prins pe seful marinei ucrainene.

Ora 11.40: Vicepremierul ucrainean si ministrul interimar al apararii vor zbura in Crimeea pentru a "rezolva situatia". Premierul din Crimeea a declarat insa, potrivit Interfax, ca acestia nu vor fi lasati sa intre in regiune.

Ora 11.38: Rosneft, cel mai mare producator de titei din Rusia, nu planuieste sa isi sisteze activitatea din Ucraina.

Ora 11.10: Aproximativ 200 de membri ai militiilor proruse au ocupat sediul marinei ucrainene din Sevastopol, a declarat miercuri un purtator de cuvant al marinei, citat de AFP.

"Sunt aproximativ 200, unii cu cagule. Nu sunt inarmati si nu a fost tras niciun foc de arma de partea noastra. Ofiterii s-au baricadat in interiorul cladirii", a explicat el.

Ora 10.39: Trei steaguri rusesti au fost arborate la una dintre intrarile portului Sevastopol, sugerand faptul ca cel putin una dintre bazele navale se afla sub control rusesc. Potrivit unui martor citat de Reuters, trei barbati in uniforme nemarcate se afla la poarta unde sunt steagurile.

Ora 10.30 Fortele ucrainene nu se vor retrage din Crimeea, a declarat ministrul ucrainean al Apararii.

Crimeea este considerata alipita Rusiei incepand de marti, odata cu semnarea unui acord intre presedintele rus Vladimir Putin si noii lideri ai acestei peninsule din sudul Ucrainei, a anuntat Kremlinul, citat de AFP. Ziua a fost marcata inasprirea tonului occidentalilor fata de politica Rusiei, inclusiv a cancelarului german Angela Merkel, dar si de anuntul mortii unui militar ucrainean in Crimeea. In urma acestui incident, care a fost prezentat insa intr-o versiune diferita de presa pro-rusa, ministerul Apararii de la Kiev a autorizat militarii ucraineni din Crimeea sa foloseasca armele, daca viata lor este in pericol.