Arestarea la Viena a oligarhului ucrainean Dmitro Firtash ar putea avea drept scop atacarea partenerului sau rus Arkadi Rotenberg, un apropiat al lui Vladimir Putin, scrie vineri ziaristul ucrainean de investigatii Serghei Leshcenko, in cotidianul online Ukrainska Pravda, preluat de AFP.

Apropiat al clanului presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, Firtash a fost arestat joi de politia ucraineana in cadrul unei anchete FBI si a unui mandat de arestare emis de un tribunal american. El este suspectat de coruptie si d formarea unui grup criminal.

"Problemele lui Firtas ar putea avea o semnificatie geopolitica (...) Marturiile lui Firtash la FBI ar putea lansa o mare ancheta criminala impotriva unor oameni aflati la varful statului rus si care au infuriat guvernul american cu tentativa lor de a duce un razboi pentru Crimeea", scrie Serghei Leshcenko, un ziarist cunoscut pentru anchetele sale anticoruptie care au vizat inalti responsabili ucraineni.

Potrivit acestuia, unul dintre partenerii actuali ai lui Firtash este Arkadi Rotenberg, oligarh si partener de judo al lui Vladimir Putin.

Ukrainska Pravda afirma ca Firtash a avut legaturi in trecut cu mafiotul ruso-israelian Semion Moghilevici, considerat de FBI drept unul dintre cei mai periculosi criminali din lume.

Dmitro Firtash este al 14-lea cel mai bogat om din Ucraina, potrivit revistei Forbes Ukraine, cu o avere estimata la 673 milioane dolari (aproape 500 milioane euro), gratie activitatii in sectorul gazelor.

Prin intermediul grupului Rosukrenergo, societate mixta cu gigantul semi-public rus Gazprom, s-a imbogatit prin exportul de gaz rusesc si turkmen in Ucraina. Numerosi experti si politicieni ucraineni au denuntat absenta transparentei si a coruptiei acestui grup.

In perioada cand a fost premier, intre 2007 si 2010, Iulia Timoshenko a dus o lupta dura impotriva oligarhilor si a activitatilor acestora.

Oligarhii ucraineni au fost tinta sanctiunilor decise de UE, care a inghetat averile lui Ianukovici, a fostului premier Mykola Azarov si a 16 fosti ministri, oameni de afaceri si responsabili ai fortelor de ordine ucrainene.