Oligarhii ucraineni, care au sprijinit fostul regim Ianukovici, vor avea in continuare o mare influenta si asupra noului guvern pro-european, arata agentia de analiza Stratfor. Noul guvern de la Kiev are nevoie de oligarhi pentru a mentine unitatea tarii si pentru experienta lor in relatiile cu Rusia. Pe de alta parte magnatii ucraineni se tem ca o invazie masiva a Rusiei in teritoriile ucrainene estice le-ar pune in pericol afacerile. Analiza Stratfor vine si in contextul in care recent a fost arestat, la Viena, oligarhul ucrainean Dmitri Firtas.

Dmitri Firtash, Rinat Ahmetov si Serghei TarutaFoto: Lihnosti.net/Shakhtar.com/Dmitryfirtash.com

HotNews.ro va prezenta integral analiza Stratfor privind rolul pe care oligarhii il vor juca mai departe in Ucraina:

Independenta Ucrainei fata de Uniunea Sovietica a fost urmata de privatizarea activelor statului, dand nastere unei puternice clase de lideri de business cunoscuti ca oligarhi. De la fondarea statului, ei au jucat un rol crucial in sistemul politic - exista legaturi stranse intre oligarhii Ucrainei si evolutia crizei politice din tara. Acest lucru a fost ilustrat recent la Donetsk, pe 9 martie, cand Vitali Klitschko s-a intalnit cu Rinat Akhmetov, cel mai bogat om din Ucraina, pentru a discuta despre situatia in desfasurare.

Oligarhii functioneaza ca o punte de legatura intre guvernul interimar pro-occidental si interesele Rusiei in tara, in special in estul Ucrainei. Ei vor juca un rol cheie in cadrul negocierilor asupra viitorului politic al Ucrainei.

Similar Rusiei, tranzitia rapida la capitalism in Ucraina le-a permis persoanelor conectate politic sa acumuleze averi imense, in timp ce au dobandit si au monopolizat, intre altele, activele din industria metalurgica sau chimica si distributia de energie.

Dar Rusia are o lunga traditie a puterii centralizate si, in timp ce Kremlinul si-a recapatat puterea, Moscova a redus la tacere sau a eliminat aceste persoane cu averi.

In schimb, Kievul nu exercita o astfel de putere politica. Oligarhii Ucrainei nu au fost niciodata subordonati in totalitate de catre guvern; puterea lor doar a crescut.

Rezultatul este un sistem politic in Ucraina care continua sa depinda in mare masura de patronajul si sustinerea oligarhilor. Toate partidele politice mari si candidatii pentru posturile puternice in parlament au sustinatorii lor oligarhi.

De exemplu, persoane precum Ahmetov, care detine o pozitie dominanta in productia de otel si carbune a tarii, si Dmitri Firtash, un jucator major in industria chimica, au fost finantatori de varf ai partidului fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Alti oligarhi, precum Igor Kolomoisky, un magnat bancar si industrial, s-au tinut departe de politica in mod direct, folosindu-se de aliante pe termen scurt cu diversi politicieni.

Fidelitatea oligarhilor s-a dovedit a fi fluida. Ei sunt precocupati mai degraba de conservarea intereselor lor de afaceri, decat sa urmareasca o linie ideologica sau politica. Oligarhii si-au mutat sprijinul pentru diferiti candidati. In unele cazuri, cum ar fi Ahmetov, au sprijinit partide rivale pentru a se asigura ca nu vor fi vizati in cazul unei rastunari de situatie in politica. Orice tendinta care compromite interese oligarhice - de exemplu, aparitia unui clan oligarh rival din familia Ianukovici - poate fi periculoasa din punct de vedere politic.

Cea mai recenta criza din Ucraina a produs o astfel de schimbare si reactia oligarhilor a aratat inca o data rolul important al acestora in tara.

Oligarhii s-au distantat rapid de Ianukovici si acum sustin noul guvern de la Kiev . Desi acest guvern ii investigheaza pe Ianukovici si pe apropiatii sai, autoritatile au fost extrem de atente sa nu vizeze oligarhii care au sustinut anterior partidul acestuia. Ei stiu ca o astfel de mutare ar putea crea reactii negative in randul brokerilor-cheie ai puterii politice, iar legitimitatea lor depinde de mentinerea cel putin a unei relatii pragmatice cu oligarhii.

Prim-ministrul Arseni Iateniuk si alti membri ai guvernului interimar au contactat personaje precum Ahmetov si Firtash, asigurandu-le ca afacerile lor nu vor fi vizate. Kievul a numit chiar oligarhi-cheie, cum ar fi Kolomoisky si industriasul Serghei Taruta, in functii de guvernatori ai raioanelor din est Dnipropetrovsk si Donetk.

  • Cheia coeziunii nationale

Cu alegerile prezidentiale prevazute pentru 25 mai si alegerile parlamentare care ar putea avea loc mai tarziu in cursul anului, administratia actuala a Ucrainei va avea nevoie de sprijinul continuu al oligarhilor. Mai mult, cu Crimeea pe punctul de a parasi Ucraina, provocarea urgenta a noului guvern este de a mentine intreg teritoriul Ucrainei. Estul Ucrainei este crucial pentru aceasta - regiunea este un bastion al sentimentui pro- Rusia si, dupa Crimeea, fieful principal a opozitiei fata de guvernul sustinut de Occident.

Oligarhii sunt esentiali pentru pastrarea controlului asupra estului Ucrainei, nu numai pentru ca productia industriala a Ucrainei este concentrata in partea de est - ancorand astfel o economie subreda - , dar si pentru ca multi dintre oligarhi au o relatie mai puternica si mai usor de gestionat cu Rusia decat actualul guvern, pe care Moscova il vede ca nelegitim.

Multi dintre acesti lideri de business s-au ridicat din estul industrial. Ei au legaturi de afaceri cu Rusia si zeci de ani de experienta in relatia cu autoritatile ruse - experienta de care personaje cum ar fi Klitschko si Iateniuk duc lipsa.

Pana in prezent, noul guvern a fost capabil sa-si pastreze sprijinul celor mai importanti oligarhi ai tarii. In general, oligarhii vor ca Ucraina sa ramana unita. Ei nu accepta impartirea sau federalizarea, pentru ca acest lucru le-ar compromite interesele de afaceri din intreaga tara.

Dar acest sprijin nu este garantat pe termen lung. Au existat plangeri recente cu privire la noul guvern, de exemplu in legatura cu arestarea fostului guvernator al Harkovului, Mikhail Dobkin. Ahmetov a sarit in apararea lui Dobkin, declarand ca guvernul nu ar trebui sa-si atace rivalii interni chiar acum, ci mai degraba sa se concentreze pe ingrijorarile cu privire la Rusia.

Acest lucru poate fi vazut ca un avertisment pentru noua administratie: loialitatea oligarhilor pentru actualul regim este conditionata si nu ar trebui sa fie considerata un dat.

Pana la urma, cea mai mare amenintare la adresa oligarhilor nu este actualul guvern, fata de care au parghii substantiale, ci Rusia. Oligarhii sunt pe cale sa piarda mult, daca Rusia intervine in estul Ucrainei. In cazul in care Rusia preia teritorii estice, ar putea ameninta controlul oligarhilor asupra asseturilor lor. Prin urmare, ei au un interes in reducerea prapastiei dintre Rusia si Kiev, dar de Moscova se tem cel mult. Oligarhii au o putere semnificativa de a modela procesul decizional al guvernului ucrainean. In joc sunt interesele lor de afaceri si integritatea teritoriala a tarii.