Secretarul de Stat american John Kerry a oferit, in cadrul negocierilor israelo-palestiniene, posibilitatea eliberarii cetateanului americano-israelian Jonathan Pollard, condamnat in SUA pentru spionaj, dar presedintele Barack Obama se opune, relateaza postul israelian Channel 10, citat de Haaretz, transmite Mediafax.

In cadrul negocierilor cu palestinienii, Israelul urmeaza sa elibereze peste cateva zile 26 de detinuti palestinieni, a treia serie din totalul de patru. John Kerry ar fi oferit posibilitatea eliberarii lui Pollard in schimbul celei de-a patra serii de detinuti palestinieni inchisi in Israel.

Insa, potrivit Channel 10, se pare ca presedintele SUA, Barack Obama, nu aproba eliberarea lui Pollard.

In urma cu o saptamana, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, sugera intentia de a include conditia eliberarii detinutului israelian Jonathan Pollard, inchis in SUA de 30 de ani pentru spionaj, in cadrul negocierilor de pace cu palestinienii, dupa dezvaluiri privind spionajul practicat de Agentia americana pentru Securitatea Nationala (NSA). Benjamin Netanyahu considera ca activitatile de spionaj ale Statelor Unite indreptate impotriva Israelului sunt "inacceptabile".

"Date fiind relatiile apropiate dintre Israel si Statele Unite, unele lucruri nu se fac si sunt inacceptabile pentru noi", a reactionat Netanyahu. Pe fondul acuzatiilor de spionaj, mai multi membri ai Guvernului de la Ierusalim au cerut intensificarea presiunilor pentru eliberarea lui Jonathan Pollard. Agentia americana pentru Securitatea Nationala (NSA) si Serviciul guvernamental britanic de informatii (GCHQ) au spionat peste 1.000 de obiective straine in ultimii ani, printre demnitarii vizati fiind fostul premier israelian Ehud Olmert, ministrul Apararii, Ehud Barak, si lideri UE, a dezvaluit ziarul The New York Times, citand documente oferite de transfugul Edward Snowden.

Americanul Jonathan Pollard, in varsta de 59 de ani, a fost condamnat la inchisoare pe viata in 1987, pentru oferirea de informatii secrete Israelului. Pollard lucra ca analist in cadrul serviciilor de informatii americane. Israelul i-a acordat cetatenie lui Jonathan Pollard in anul 1995.