Premierul israelian Benjamin Netanyahu a comentat luni acuzatiile potrivit carora Statele Unite au spionat lideri israelieni, afirmand ca astfel de activitati sunt "inacceptabile" si nu isi au locul in cadrul relatiilor stranse dintre cele doua tari aliate, transmite Reuters.

Documente dezvaluite vineri de fostul consultant al serviciilor de informatii americane Edward Snowden au aratat ca agentia americana NSA si corespondenta sa britanica GCHQ au vizat, in 2009, o adresa de e-mail listata ca apartinand premierului israelian de atunci, Ehud Olmert, si au monitorizat de asemenea adresele de e-mail ale mai multor oficiali din domeniul apararii.

"Cu privire la lucrurile publicate in ultimele zilei, am cerut o examinare a problemei", a spus Netanyahu, fara a preciza insa daca Israelul intentioneaza sa ceara clarificari Washingtonului.

"In cadrul relatiilor stranse dintre Israel si Statele Unite sunt lucruri ce nu trebuie facute si care sunt inacceptabile pentru noi", a insistat Netanyahu, adresandu-se parlamentarilor din partidul sau de dreapta Likud.

Duminica, mai multi ministri si parlamentari israelieni au sustinut ca dezvaluirile cu privire la spionajul SUA reprezinta o buna ocazie pentru a presa Washingtonul sa-l elibereze pe agentul israelian Jonathan Pollard.

Pollard, un fost analist de informatii in cadrul Marinei SUA, a fost condamnat la inchisoare pe viata, in 1987, in Statele Unite, pentru spionaj in favoarea Israelului. Mai multi presedinti americani au respins pe rand apelurile israelienilor privind gratierea acestuia.