Zeci de mii de manifestanti pro-UE au luat cu asalt piata Maidan Nezalezhnosti din centrul capitalei ucrainene Kiev, in pofida interdictiei autoritatilor, relateaza AFP. Pe retelele sociale se vehiculeaza ca la proteste participa in acest moment intre 200.000 si 500.000 de oameni. Protestatarii au intrat in primaria orasului Kiev, in timp ce alte grupuri incearca sa sparga cordoanele de jandarmi din jurul administratiei prezidentiale. Trupe speciale sunt in strada si raspund protestatarilor cu gaze lacrimogene.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 1:40: Protestul a continuat in cursul serii. Peste 100 de raniti la Kiev. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, face apel la autoritatile ucrainene sa nu foloseasca forta impotriva manifestantilor, subliniind ca acestia au dreptul "sa se exprime intr-o maniera democratica."

UPDATE 18.00 Zeci de raniti in cursul manifestatiilor pro-UE de la Kiev

Incidentele produse duminica in cursul manifestatiilor pro-UE de la Kiev, care au adunat peste 100.000 de persoane, s-au soldat cu cel putin 100 de raniti.

Manifestantii au intrat in sediul Primariei din Kiev si au preluat controlul, potrivit corespondentului AFP, informatia fiind confirmata de politie.

Confruntarile din cartierul guvernamental, situat in apropiere de Piata Independentei unde au avut loc manifestatiile, s-au soldat cu circa 100 de raniti in randul fortelor de ordine, a precizat un purtator de cuvant al politiei pentru AFP.

Aceste confruntari s-au produs in principal in fata sediului administratiei prezidentiale, pazit de fortele speciale si pe care mai multi tineri mascati sau cu cagule au incercat sa-l ia cu asalt.

Fortele speciale au folosit in mai multe randuri grenade lacrimogene si gaz impotriva manifestantilor, care au adus un buldozer, aparent pentru a forta intrarea in cladire.

Doi fotografi ai AFP au fost raniti usor in cursul incidentelor. In timpul unui asalt al fortelor de ordine, un cameraman local al canalului Euronews a fost de asemenea ranit la cap.

Liderii opozitiei au negat orice legatura cu aceste incidente si au denuntat o "provocare".

Imagini LIVE VIDEO din Kiev:

---------

Dupa ce s-au adunat in apropierea unui parc din centrul orasului, manifestantii s-au deplasat in coloana spre Piata Independentei (Maidan Nezalezhnosti), fluturand steaguri ucrainene si europene si scandand sloganuri impotriva presedintelui Viktor Ianukovici, caruia ii cer demisia.

Ei au indepartat gardurile metalice de securitate instalate de fortele de ordine in jurul intregii piete, locul de unde demonstrantii au fost evacuati cu brutalitate de jandarmi sambata dimineata.

Politistii prezenti au parasit zona, fara a se opune manifestantilor.

Ministrul ucrainean de Interne, Vitaliy Zakharchenko, avertizase anterior cu privire la orice escaladare a protestelor.

"Ucraina este Europa", au scandat manifestantii.

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a condamnat, sambata seara, folosirea fortei impotriva manifestantilor opozitiei adunati la Kiev, care s-a soldat cu ranirea a zeci de persoane.

Reactia lui Ianukovici a venit dupa ce Statele Unite si Uniunea Europeana au condamnat ferm violentele fortelor de ordine asupra manifestantilor din Kiev si au cerut deschiderea unei anchete.

Vineri seara, in fata a circa 10.000 de persoane adunate in Piata Independentei, liderii opozitiei au cerut demisia lui Ianukovici, dupa refuzul sau de a semna, la summitul de la Vilnius, acordul de asociere cu UE.

De altfel, anuntul guvernului ucrainean, saptamana trecuta, potrivit caruia nu va semna acordul ce ar fi plasat Ucraina pe calea aderarii la UE, a declansat cele mai importante manifestatii de la Revolutia Portocalie din 2004 incoace.