Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a condamnat, sambata, folosirea fortei impotriva manifestantilor opozitiei adunati la Kiev, care s-a soldat cu ranirea a zeci de persoane, transmite AFP.

Protestatari raniti de jandarmi in KievFoto: Agerpres/AP

"Sunt profund indignat de evenimentele care au avut loc in cursul noptii (de vineri spre sambata) in Piata Independentei" din Kiev, a declarat Ianukovici intr-un comunicat difuzat sambata seara.

"Condamn actiunile care au dus la o confruntare si la suferinte ale oamenilor", a adaugat el, afirmand ca cei care au recurs la forta vor fi pedepsiti.

"Cer ca biroul procurorului general sa-mi furnizeze urgent, precum si societatii ucrainene, rezultatele unei achete imediate si obiective (asupra celor intamplate), pentru a-i pedepsi pe cei responsabili asa cum s-ar cuveni", a subliniat el.

"Eu confirm: suntem toti uniti in alegerea privind viitorul nostru european comun", a mai spus presedintele ucrainean.

Reactia lui Ianukovici vine dupa ce, sambata, Statele Unite si Uniunea Europeana au condamnat ferm violentele fortelor de ordine asupra manifestantilor din Kiev si au cerut deschiderea unei anchete.

Fortele de ordine au evacuat cu brutalitate, sambata dimineata devreme, manifestantii care au ramas in centrul Kievului dupa protestele de vineri seara, ranind zeci de persoane, dupa ce opozitia din Ucraina a facut apel la inlaturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici.

Potrivit presei locale si martorilor, asaltul a inceput in primele ore ale diminetii in Piata Independentei din centrul capitalei Kiev, unde se aflau circa o mie de manifestanti.

Politia din Kiev a confirmat ca a arestat 31 de persoane pentru "huliganism si refuzul de a coopera". Mare parte dintre acestia au fost eliberati ulterior.

Participantii de la protest au povestit ca jandarmii ii tarau si ii loveau, mai ales peste picioare.

Unul dintre liderii opozitiei, apropiat al Iuliei Timoshenko, a anuntat ca opozitia mentine apelul la o manifestatie duminica la pranz, si a cerut explicatii de la ministrul de interne si demisia guvernului. El considera ca presedintele Ianukovici a ordonat dispersarea manifestantilor.

Vineri seara, in fata a circa 10.000 de persoane adunate in Piata Independentei, liderii opozitiei au cerut demisia lui Ianukovici, dupa refuzul sau de a semna, la summitul de la Vilnius, acordul de asociere cu UE.

De altfel, anuntul guvernului ucrainean, saptamana trecuta, potrivit caruia nu va semna acordul ce ar fi plasat Ucraina pe calea aderarii la UE, a declansat cele mai importante manifestatii de la Revolutia Portocalie din 2004 incoace.