Muncitorii chinezi au inceput vineri operatiunile de daramare a varfului de munte construit pe un zgarie-nori din Beijing, o constructie ilegala care a captat atentia internautilor din intreaga lume, scrie AFP.

Constructie ilegala in ChinaFoto: Captura YouTube

Sase muncitori cu combinezoane fluorescente se aflau la etajul 26 al turnului, a constatat un ziarist AFP aflat la fata locului, alaturi de numerosi alti reprezentanti ai mass media chineze si straine.

Acest "castel din aer" - o aglomeratie de roci care formeaza terase, un iaz cu pesti si ferestre mari care lumineaza casa semiingropata - a ajuns in atentia publicului international saptamana trecuta.

Construita de un chinez bogat, fara autorizatie, curiozitatea arhitecturala a fost considerata periculoasa din cauza presiunii pe care o exercita asupra structurii cladirii.

Vineri, locuitorii din cartier nu-si ascundeau usurarea.

"Sunt foarte furioasa impotriva serviciilor (municipale) care, timp de ani de zile, nu au miscat niciun deget, dar e un bun inceput", spune doamna Teng, care locuieste vizavi de turnul in pericol.

Imagini cu blocul vazut de deasupra:

Colina artificiala, care ocupa peste 1.000 de metri patrati, a fost comentata pe larg in presa chineza si a facut chiar si obiectul unui reportaj difuzat de televiziunea de stat CCTV.

Cel care a construit colina este Zhang Biqing, fost consilier politic local, care a cumparat in 2007 un apartament de o suta de metri patrati la ultimul etaj al turnului.

Apoi, in ceea ce pare un acces de mania grandorii, acest barbat, care conduce o intreprindere specializata in medicina traditionala, si-a insusit toata suprafata terasei blocului, unde a adus arbori, arbusti si pietre mari pentru a-si decora noua locuinta, mult mai mare.

Un santier inceput in urma cu sase ani si care a starnit multe controverse, locuitorii etajelor inferioare plangandu-se de scurgeri de apa, fisuri si chiar de zgomotul provocat de petrecerile organizate de Zhang la altitudine.

Expunerea in presa a determinat autoritatile sa actioneze. Lunea trecuta, serviciile municipale i-au dat un termen de 15 zile proprietarului pentru a-si demonta piramida.

"Nu va fi niciodata complet demontata", paria vineri un motociclist oprit la baza turnului. "Trebuie sa fi avut relatii foarte bune cu autoritatile. Sunt chiar si vedete care au venit sa cante karaoke in vila sa".