Presedintele american Barack Obama si-a anulat intalnirea cu omologul sau rus Vladimir Putin, programata luna viitoare la Moscova, a anuntat miercuri un oficial al Casei Albe, citat de Reuters.

Vladimir Putin, la summitul G8Foto: Agerpres/AP

Decizia vine dupa ce administratia Obama si-a exprimat in mod repetat dezamagirea fata de decizia Rusiei de a acorda azil fostului consultant american Edward Snowden, a carui extradare era ceruta de Statele Unite, tara in care este acuzat de spionaj.

Reactia Moscovei nu a intarziat sa apara: Afacerea Snowden, care a antrenat anularea unui summit ruso-american, a aratat ca Statele Unite nu doresc sa coopereze cu Rusia pe picior de egalitate, a afirmat consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Ushakov.

"Suntem dezamagiti de decizia guvernului american de a anula vizita presedintelui Obama la Moscova. Presedintele american a avut si va avea intotdeauna o invitatie pentru a vizita Rusia", a adaugat acesta.

La inceputul lunii august, Statele Unite s-au declarat "extrem de dezamagite" de decizia Moscovei de a acorda azil fugarului Edward Snowden si au anuntat ca reflecteaza asupra mentinerii pe agenda a summitului ruso-american prevazut la inceputul lui septembrie.

"Suntem extrem de dezamagiti de faptul ca guvernul rus a luat aceasta decizie in ciuda cererilor noastre foarte clare, legale, exprimate in public si in privat, de a-l vedea pe dl. Snowden expulzat in Statele Unite pentru a raspunde acuziilor care i se aduc", a afirmat atunci purtatorul de cuvant al executivului american, Jay Carney, citat de AFP.

Drept raspuns, Moscova a acuzat marti Washingtonul de "distorsionare a realitatii", deoarece acesta a pus sub semn de intrebare summitul bilateral dintre presedintele american Barack Obama si omologul sau rus Vladimir Putin.

"Administratia americana pune sub semn de intrebare un contact bilateral de cel mai inailt nivel. Consider ca este o distorsionare absoluta a realitatii, o privire asupra lumii printr-o oglinda deformata", a declarat viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov.

Fostul consultant al serviciilor de informatii americane, Edward Snowden, a primit joi, 1 august, statutul de refugiat in Rusia si a plecat intr-un loc "sigur" din aeroportul unde a fost nevoit sa stea timp de peste o luna, dupa cum relata Reuters.

Potrivit RIA Novosti, care citeaza un avocat, Snowden a primit azil temporar de un an de zile.

In varsta de 30 de ani, Snowden se afla pe aeroportul din Moscova de pe 23 iunie. Sperase initial ca va ajunge in America Latina, unde trei tari ii oferisera azil politic, insa s-a temut ca SUA il vor preveni sa ajunga la destintatie.

Un oficial de la Kremlin declara atunci ca este vorba despre un caz "prea nesemnificativ" ca sa afecteze relatiile intre SUA si Rusia.