Statele Unite sunt "extrem de dezamagite" de decizia Moscovei de a acorda azil fugarului Edward Snowden si reflecteaza asupra mentinerii pe agenda a summitului ruso-american prevazut la inceputul lui septembrie, a declarat joi Casa Alba, citata de AFP. "Suntem extrem de dezamagiti de faptul ca guvernul rus a luat aceasta decizie in ciuda cererilor noastre foarte clare, legale, exprimate in public si in privat, de a-l vedea pe dl. Snowden expulzat in Statele Unite pentru a raspunde acuziilor care i se aduc", a afirmat purtatorul de cuvant al executivului american, Jay Carney.

Snowden "este acuzat ca a dezvaluit informatii clasificate si este vizat de trei capete de acuzare. Si trebuie sa revina in Statele Unite cat mai curand posibil", a adaugat Carney.

Intrebat despre mentinerea pe agenda a summitului bilateral dintre presedintele Barack Obama si omologul sau rus Vladimir Putin la Moscova, inaintea reuniunii G20 de la Sainkt-Petersburg, Carney a lasat sa se inteleaga ca acesta este nesigur, dupa saptamani de ambiguitate legate de aceasta chestiune.

"Nu am informatii despre program de oferit astazi, dar evident (azilul acordat lui Snowden) nu este o dezvoltare pozitiva, a spus el. "Avem numeroase interese cu rusii si evaluam utilitatea acestui summit", a mai explicat purtatorul de cuvant.