Parlamentul Republicii Moldova a adoptat vineri o declaratie privind ultimele evenimente din Transnistria si actiunile ce urmeaza a fi intreprinse pentru stabilizarea situatiei in regiune, transmite Publika.md.

Anuntul a fost facut de liderul PL, Mihai Ghimpu, care a mai spus ca grupul liberal nu a votat documentul. Potrivit parlamentarului, documentul a fost sustinut de PCRM (Partidul Comunistilor), PDLM (Partidul Liberal Democrat), PD (Partidul Democrat) si grupul Hadarca (formatiune liberala)

Liderul PL a explicat de ce deputatii liberali au refuzat sa sustina declaratia privind Transnistria.

"Aceasta declaratie, proiect de hotarare, nu inseamna nimic pentru solutionarea conflictului si apararea cetatenilor care se afla in zona de securitate. E apa de ploaie, Parlamentul ar trebui sa faca o analiza a tot ceea ce a venit din partea R. Moldova, a dat sau nu a dat rezultate si sa venim cu schimbari. Am propus sa se modifice formatul din 5+2 in 6+1, Rusia sa nu mai fie observator, garant, deoarece nu poate fi garant cel care a provocat conflictul, si sa fie schimbat statutul fortelor pacificatoare ruse in misiune civila internationala. Propunerea a fost respinsa, de aceea nu am sustinut", a declarat Mihai Ghimpu, adaugand ca "daca puterea din R. Moldova va continua sa se gandeasca la fel ca si pana acum la integritatea teritoriala, nu vom termina acest razboi nici peste 100 de ani. Inca o data demonstreaza ca noi stam in genunchi si cu capul plecat".

Parlamentul de la Chisinau a organizat joi audieri cu usile inchise privind situatia din regiunea transnistreana, care s-a tensionat in ultimele zile. Initial, declaratia privind Transnistria ar fi urmat sa fie votata joi insa procedura a fost amanata.

Deputatii liberali, condusi de Mihai Ghimpu, si cei comunisti au cerut joi in Parlamentul de la Chisinau demisia ministrului moldovean Apararii, Vitalie Marinuta. Potrivit celor doua grupuri parlamentare, ministrul ar fi incalcat Constitutia Republicii Moldova si statul sau, atunci cand a declarat ca armata nationala este gata "sa riposteze in cazul unui eventual atac al separatistilor", transmite Unimedia.

Plenul Parlamentului din Republica Moldova s-a reunit joi si vineri in sedinta pentru a discuta problema transnistreana si tensiunile care au loc in ultima perioada in regiune, dupa ce seful administratiei separatiste de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a semnat o lege "privind frontiera de stat a Transnistriei".

In textul documentului semnat de liderul separatist figureaza si satul Varnita, aflat sub jurisdictia constitutionala a Republicii Moldova. Acum doua luni, la Varnita, au avut loc ciocniri intre localnici si militia transnistreana, dupa ce autoritatile separatiste au instalat abuziv mai multe puncte de control, noteaza Deutsche Welle.

Chisinaul nu recunoaste documentul emis de Sevciuk si a sesizat cancelariile europene, mediatorii si observatorii la procesul de negocieri pentru solutionarea politica a diferendului transnistrean.