Autoritatile de la Chisinau sunt ingrijorate de evenimentele recente din Transnistria dupa ce seful administratiei separatiste de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a semnat o lege "privind frontiera de stat a Transnistriei". Presedintele moldovean, Nicolae Timofti, a declarat luni ca nu exclude posibilitatea ca in spatele problemei din Transnistria sa se afle forte care doresc destabilizarea situatiei in regiune, transmite Unimedia.md.

Nicolae TimoftiFoto: Agerpres/AP

"Analizand comportamentul separatistilor, ma intrept spre gandul ca cineva doreste destabilizarea situatiei. Atunci cand Republica Moldova reuseste sa isi rezolve propriile probleme legate de procesul de Integrare Europeana, apar probleme din partea sustinatorilor Transnistriei", a declarat presedintele Nicolae Timofti dupa sedinta de luni a Consiliului Suprem de Securitate a Republicii Moldova.

Timofti a precizat ca subiectul a fost discutat in sedinta Consiliului Suprem de Securitate, aratand ca problema este permanent in atentia administratiei de la Chisinau si ca "trebuie sa discutam mai profund despre masurile care pot fi intreprinse".

Directorul Serviciului de Informatii si Securitate din republica Moldova, Mihai Balan, considera ultimele decizii adoptate de Tiraspol drept o amenintare la securitatea statului, precizand ca astfel de provocari au mai fost facute anterior.

Societatea civila din Moldova se arata si ea ingrijorata de actiunile autoritatilor din stanga Nistrului, arata Unimedia.md. Un grup de reprezentanti ai societatii civile au prezentat luni o declaratie comuna in care sustin ca situatia de la Tiraspol este o provocare a Federatiei Ruse pentru compromiterea parcursului european al Moldovei.

"Regimul din raioanele de Est a Republicii Moldova este un instrument de exercitare a controlului din partea Federatiei Ruse asupra comportamentului si destinului Republicii Moldova. Cert e ca Federatia Rusa nu doreste ca Moldova sa se consolideze in calitate de stat de drept, democratic in baza unui parteneriat oferit de Uniunea Europeana", se arata in declaratia semnata de mai multe persoane fizice si ONG-uri.

Presa din Republica Moldova a relatat saptamana trecuta ca seful administratiei separatiste de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a semnat o lege "privind frontiera de stat a Transnistriei", plenul Parlamentului de la Chisinau urmand sa se reuneasca in sedinta joi pentru a discuta problema transnistreana si tensiunile care au loc in ultima perioada in regiune.

In textul documentului semnat de liderul separatist figureaza si satul Varnita, aflat sub jurisdictia constitutionala a Republicii Moldova. Acum doua luni, la Varnita, au avut loc ciocniri intre localnici si militia transnistreana, dupa ce autoritatile separatiste au instalat abuziv mai multe puncte de control, noteaza Deutsche Welle.

Chisinaul nu recunoaste documentul emis de Sevciuk si a sesizat cancelariile europene, mediatorii si observatorii la procesul de negocieri pentru solutionarea politica a diferendului transnistrean.

Presedintele in exercitiu al OSCE, Leonid Kojara, si-a exprimat miercuri ingrijorarea pe aceasta tema, in cadrul unei convorbiri telefonice a oficialului OSCE cu premierul moldovean Iurie Leanca. Oficialul ucrainean a subliniat importanta consolidarii eforturilor participantilor la procesul de reglementare a conclictului transnistrean, pentru a nu admite escaladarea conflictului, potrivit Publika.md.

Kojara a confirmat disponibilitatea de a sprijini eforturile autoritatilor de la Chisinau in vederea ameliorarii situatiei si revenirii la un dialog civilizat la masa de negocieri pentru asigurarea securitatii in regiune.