Politia turca a evacuat sambata seara miile de manifestanti care ocupau Parcul Gezi din Istanbul, la doua ore dupa ce premierul Recep Erdogan a dat un nou ultimatum protestatarilor, somandu-i sa paraseasca locul, relateaza AFP. Dupa ce au degajat piata Taksim, fortele de ordine au intrat in parc, bastionul miscarii de contestare care afecteaza de doua saptamani Turcia, si l-au golit de manifestanti, efectuand totodata mai multe arestari. Ca raspuns, peste 10.000 de manifestanti s-au reunit sambata seara in jurul unui parc din Ankara, situat in districtul Kavaklidere, in centrul orasului, in timp ce alti 3.000-4.000 de protestatari s-au reunit in apropiere, langa ambasada Statelor Unite.

Politia turca a evacuat manifestantiiFoto: Agerpres/AP

Manifestantii din parcul Gezi din Istanbul, locul de unde a plecat miscarea populara de protest fara precedent in Turcia din 2002, au anuntat sambata ca vor continua protestele incepute in urma cu doua saptamani, transmite AFP.

"Vom continua sa rezistam impotriva nedreptatii din tara noastra (...) Acesta este doar inceputul, lupta noastra va continua", se arata intr-un comunicat postat online, semnat de organizatia Solidaritate Taksim, reprezentantii demonstrantilor.

UPDATE 23.50 Peste 10.000 de manifestanti s-au reunit sambata seara in jurul unui parc din Ankara, situat in districtul Kavaklidere, in centrul orasului, in timp ce alti 3.000-4.000 de protestatari s-au reunit in apropiere, langa ambasada Statelor Unite, transmite Mediafax.

"Guvernul, demisia", scandau manifestantii.

Scutierii, cu vehicule blindate, erau prezenti in numar mare in aceste doua zone. Nicio confruntare nu a fost semnalata in cursul serii.

UPDATE 21.40 Politia a evacuat toti manifestantii din parcul Gezi

Politia turca a evacuat sambata seara miile de manifestanti care ocupau parcul Gezi din Istanbul, la doua ore de la noul ultimatum dat protestatarilor de catre premierul Erdogan, care ii somase sa paraseasca locul, relateaza AFP.

Dupa ce au degajat piata Taksim, fortele de ordine au intrat in parc, bastionul miscarii de contestare care afecteaza de doua saptamani Turcia, si l-au golit de manifestanti, efectuand totodata mai multe arestari.

UPDATE 21.15: Politia turca a intrat in parcul Gezi, dupa avertismentul premierului

Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a dispersa protestatarii din parcul Gezi, sambata seara, la cateva ore dupa ce premierul Erdogan a avertizat ca politia este pregatita sa intervina.

UPDATE 20.00: Premierul Erdogan ii someaza pe manifestanti sa paraseasca parcul Gezi pana duminica

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a somat, sambata, ultimele grupuri de manifestanti care continua sa ocupe micul parc Gezi si piata Taksim din Istanbul sa evacueze locul pana duminica, in caz contrar va ordona politiei sa intervina.

"Avem o reuniune publica maine la Istanbul. Spun clar: daca piata Taksim nu e evacuata, fortele de securitate ale acestei tari vor sti cum sa o evacueze", a declarat Erdogan in fata a zeci de mii de sustinatori, adunati de partidul sau in apropiere de Ankara.

"Sa ramana acolo nu mai are niciun sens, pentru ca dosarul este acum in mainile justitiei (...) nu stiu care va fi decizia justitiei, dar sa transeze pentru sau impotriva (mentinerii parcului), va avea loc un vot popular la Istanbul (...) si noi vom respecta rezultatul acestui vot", a adaugat el.

"Daca mai sunt frati acolo, va rog sa plecati, deoarece parcul apartine locuitorilor din Istanbul. Nu este o zona de ocupatie pentru organizatii ilegale", a insistat seful guvernului turc.

"Nimeni nu poate sa ne intimideze (...) Nu acceptam ordine sau directive de la nimeni, cu exceptia lui Dumnezeu", a transmis el manifestantilor.

UPDATE: Guvernul turc a lansat anchete impotriva medicilor care au tratat protestatari de la inceputul miscarii de contestare a premierului turc Recep Tayyip Erdogan, actiuni semnalate de Uniunea medicilor din Turcia (TTB), transmite Mediafax.

"Inspectorul sef al Ministerului Sanatatii, Iyzzet Tasci a declarat, intr-un mesaj adresat, la 13 iunie, Camerei Medicilor din Istanbul, ca a lansat o ancheta asupra infirmeriilor improvizate, care au tratat membrii miscarii de rezistenta" la Istanbul, a afirmat Osman Ozturk, din partea TTB, in timpul unei conferinte de presa.

"Acestia ne cer sa le transmitem cu promptitudine lista cu numele celor care au lucrat in aceste infirmerii, dar si a pacientilor care au fost tratati", a adaugat medicul.

Sute de medici, infirmieri, farmacisti si studenti la medicina au acordat primul ajutor persoanelor afectate de gazele lacrimogene, de la debutul miscarii de protest, care a fost violent reprimata de politie.

"Confratii care au lucrat zi si noapte fara sa aiba teama grenadelor lacrimogene sau tunurilor de apa, pentru a trata manifestantii, ne onoreaza", a declarat Ozturk, asigurand ca organizatia sa "nu va da numele niciunui pacient sau confrate, catre minister".

Intrebat de AFP, Ministerul Sanatatii a declarat ca nu este in masura sa se pronunte cu privire la existenta unei asemenea anchete.

Potrivit ultimului bilant publicat miercuri seara de TTB, protestele s-au soldat cu patru morti, trei manifestanti si un politist, si peste 7.500 de raniti, dintre care 50 grav.

Amintim ca premierul turc, Recep Tayyi Erdogan, a facut o concesie dupa intalnirea avuta cu reprezentanti ai protestatarilor, pentru a incerca sa puna capat demonstratiilor care au loc in intreaga tara de aproape doua saptamani, relateaza The Guardian. El a declarat vineri ca va suspenda planurile de dezvoltare urbana a Parcului Gezi din Istanbul, aflat la originea protestelor care au provocat moartea a cinci oameni si ranirea a 5.000 in timpul confruntarilor cu fortele de ordine.

Erdogan a sperat ca prin aceasta concesie sa convinga oamenii sa nu mai iasa in strada, desi sfera cerintelor a depasit demult planul urbanistic al parcului Gezi.

Erdogan a declarat, cu aceeasi ocazie, ca spera ca ocuparea parcului Gezi sa se incheie in aceeasi zi, in urma promisiunii sale. "Sper ca totul se va termina incepand din seara aceasta. Vorbim cu reprezentantii (manfiestantilor), cu artistii de doua zile deja, sper ca asta sa mearga. Tinerilor, ati stat stat destul si mesajul v-a fost receptionat. Daca mesajul vostru vizeaza parcul Gezi, este bine, a fost receptionat", a spus Erdogan intr-un discurs pronuntat la Ankara, adaugand: "nu exista lucrari in curs, de ce mai ramaneti?"