Premierul turc, Recep Tayyi Erdogan, a facut o concesie dupa intalnirea avuta cu reprezentanti ai protestatarilor, pentru a incerca sa puna capat demonstratiilor care au loc in intreaga tara de aproape doua saptamani, relateaza The Guardian. El a declarat vineri ca va suspenda planurile de dezvoltare urbana a Parcului Gezi din Istanbul, aflat la originea protestelor care au provocat moartea a cinci oameni si ranirea a 5.000 in timpul confruntarilor cu fortele de ordine.

Oamenii se roaga vineri in piata TaksimFoto: Agerpres/AP

Erdogan spera ca prin aceasta concesie sa convinga oamenii sa nu mai iasa in strada, desi sfera cerintelor a depasit demult planul urbanistic al parcului Gezi.

Erdogan a declarat ca spera ca ocuparea parcului Gezi sa se incheie in aceasta seara, in urma promisiunii sale. "Sper ca totul se va termina incepand din seara aceasta. Vorbim cu reprezentantii (manfiestantilor), cu artistii de doua zile deja, sper ca asta sa mearga. Tinerilor, ati stat stat destul si mesajul v-a fost receptionat. Daca mesajul vostru vizeaza parcul Gezi, este bine, a fost receptionat", a spus Erdogan intr-un discurs pronuntat la Ankara, adaugand: "nu exista lucrari in curs, de ce mai ramaneti?"

"Asteptam decizia finala a justitiei si cand acest lucru se va intampla, vom organiza un vot public si ne vom conforma la ce va iesi. Ce as putea sa pun mai mult?" a insistat el, citat de AFP.

Intre timp, un tribunal din Istanbul a decis eliberea a 43 de protestatari arestati in Parcul Gezi.

Schimbarea de atitudine a lui Erdogan, care inainte nu a dorit sa discute cu protestatarii, vine la o zi dupa ce Parlamentul European a votat sa condamne Turcia pentru "masurile dure" folosite asupra demonstrantilor.

Prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan s-a intalnit joi seara cu un grup de reprezentanti ai manifestantilor din parcul Gezi din Istanbul, la cateva ore dupa lansarea unui ultimatum, informeaza AFP.

Acesta s-a intalnit cu un prim grup de reprezentanti ai manifestantilor miercuri seara si a discutat cu acestia timp de aproximativ cinci ore, dar componenta grupului nu a primit aprobarea unora dintre manifestanti. De data aceasta, reprezentantii fac parte din grupul Solidaritate Taksim si sunt autorizati sa reprezinte masa mare a manifestantilor.

La scurt timp dupa inceperea discutiilor, politia a tras mai multe runde de gaze lacrimogene impotriva unui grup de aproximativ 200 de protestatari care s-au adunat in apropiere de centrul orasului, nu departe de biroul lui Erdogan.

Joi, Erdogan a lansat joi un "ultim avertisment" manifestantilor, somandu-i sa paraseasca imediat parcul Gezi din Istanbul, aflat la originea miscarii de fronda care agita Turcia de doua saptamani, scrie AFP.

"Ne-am pastrat rabdarea pana acum dar rabdarea a atins sfarsitul. Lansez ultimul meu avertisment: mame, tati, retrageti-va va rog copiii de acolo", a spus Erdogan, intr-un discurs sustinut la Ankara in fata primaruilor din Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, provenit dintr-o miscare islamista).

"Nu mai putem astepta mai mult pentru ca parcul Gezi nu apartine fortelor care il ocupa. El apartine intregii lumi", a adaugat el.

"Cer fratilor mei aparatori ai mediului: nu ne mai intristati mult timp. Lasati-ne sa curatam parcul Gezi si sa-l redam adevaratilor proprietari (...) locuitorii Istanbulului", a insistat seful guvernului.

In timpul discursului, Erdogan a confirmat intentia de a consulta populatia Istanbulului asupra proiectului de amenajare a pietei Taksim si a parcului Gezi, a carui anuntata distrugere a constituit scanteia care a dat startul manifestatiilor, in 31 mai.

"O municipalitate poate consulta locuitorii la nivelul districtului Beyoglu (unde se afla parcul, n.r.) sau in intregul Istanbul (...) Nu exista o piedica legala", a spus el, raspunzand manifestantilor care spun ca referendumul nu ar fi legal.