Cancelarul german Angela Merkel a discutat sambata cu Papa Francisc, intr-o intalnire de 45 de minute, mai lunga decat se obisnuieste in cazul audientelor papale, relateaza Reuters. Intalnirea din biblioteca papei a avut loc dupa ce Suveranul Pontif a condamnat "dictatura economiei" si "cultul pentru bani", afirmand ca milioane de oameni in tari bogate si sarace au suferit din cauza crizei economice si indemnand la o reforma financiara mondiala, in primul sau discurs despre finante.

Merkel a mers la Roma pentru cateva ore special pentru a discuta cu Papa. Ea a declarat apoi jurnalistilor ca scandalurile si excesele criticate de Papa arata ca sistemele vitale de verificare si cotrol nu au functionat cum ar fi trebuit.

"Crizele s-au inflamat pentru ca regulile pietelor sociale nu au fost observate" a spus ea, adaugand ca o intarire a regularizarii pietelor financiare va fi principalul obiectiv al intalnirii liderilor G20 din septembrie.

"Am facut progrese insa nu ne aflam aproape de punctul in care sa spunem ca genul de derapaj care duce la crize nu se va mai intampla niciodata, astfel ca aceasta chestiune va fi centrala la intalnire G20 de anul acesta.

"Este adevarata ca economiile sunt acolo pentru a servi oamenilor si ca acest lucru nu a fost mereu valabil in acesti ani", a admis ea.

Merkel, fiica unui preot luteran, a declarat ca ea si Papa au vorbit mai ales despre globalizare, UE si rolul Europei in lume.

"Papa Francisc a subliniat ca avem nevoie de o Europa puternica si corecta si am gasit acest mesaj ca fiind foarte incurajator", spune Merkel, liderul Uniunii Crestin Democrate.