Dupa punerea sub acuzare pentru frauda fiscala a fostului ministru pentru Buget, Jerome Cahuzac, cotidianul Le Monde scrie joi ca un apropiat al lui Francois Hollande, trezorier al campaniei pentru prezidentiale, este actionar la societati offshore din insulele Caiman, dezvaluiri care ar putea slabi si mai mult pozitia sefului statului, scrie AFP.

Francois HollandeFoto: Agerpres

Acest dosar are potentialul de a deveni un scandal global, in conditiile aceasta scurgere de informatii din industria britanica offshore expune pentru prima oara identitatile a 1.000 de persoane care detin conturi si averi in paradisuri financiare, de la presedinti la plutocrati, fiica unui dictator notoriu si un milionar britanic acuzat ca isi ascunde bunuri de fosta sa sotie, noteaza The Guardian

Potrivit unei anchete Le Monde, Jean-Jacques Augier, 59 de ani, fost inspector la Finante si om de afaceri discret, care a fost trezorierul lui Hollande in timpul campaniei prezidentiale din 2012, este "actionar la doua societati din insulele Caimans prin intermediul holdingului sau financiar Eurane".

Aceste informatii fac parte din cadrul publicarii unei ample investigatii privind serviciile "offshore" din intreaga lume realizata de cotidianul francez.

O retea de 36 organizatii mass-media din intreaga lume a avut acces, gratie consortiului independent de jurnalism de investigatie ICIJ, din Washington, la o scurgere majora de informatii provenind de la doua societati care ofera servicii "offshore": una era amplasata in Singapore, cealalta in Insulele Virgine britanice.

Intervievat de Le Monde, Augier a confirmat ca a constituit in 2005 si 2008-2009 doua entitati offshore in insulele Caiman, paradis financiar din Caraibe, sub suveranitate britanica, la cererea partenerilor sai de afaceri.

"Nimic nu este ilegal", a spus Augier, afirmand ca nu are "nici cont bancar personal deschis in Caiman si nici investitii personale directe in acest teritoriu".

Prima societate, International Bookstores, a fost creata in 2005 la cererea unuia dintre asociatii chinezi, un anume Xi Shu, proprietar al unei retele de librarii, proprietar al revistei Books si, din ianuarie 2013, al Tetu, prima revista dedicata comunitatii homosexuale franceze.

A doua entitate offshore, constituita in 2008-2009 cu tur-operatori din mai multe tari, a fost creata la solicitarea partenerilor de afaceri, a sustinut Augier, adaugand ca de atunci a fost repatriata in Hong Kong.

Aceste dezvaluiri l-ar putea stanjeni si mai mult pe presedintele socialist francez, care efectueaza in aceste zile o vizita in Maroc.

"Chiar daca aceste operatiuni sunt legale, ar fi trebuit un inspector de finante, membru al unuia dintre marile corpuri ale statului si reprezentant al valorilor Republicii sa participe la astfel de aranjamente, sustinand astfel opacitatea financiara a teritoriilor offshore?", se intreaba cotidianul Le Monde.

Acest dosar are potentialul de a deveni un scandal global, in conditiile aceasta scurgere de informatii din industria britanica offshore expune pentru prima oara identitatile a 1.000 de persoane care detin conturi si averi in paradisuri financiare, de la presedinti la plutocrati, fiica unui dictator notoriu si un milionar britanic acuzat ca isi ascunde bunuri de fosta sa sotie, noteaza The Guardian, care a facut parte dintre cele 36 de organizatii mass media care au avut acces la baza de date.

Cateva dintre persoanele expuse in acest scandal, prezentate de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie:

  • Persoane sau firme legate de Afacerea Magnitsky din Rusia, un scandal de frauda fiscala care a tensionat relatiile ruso-americane si a dus la interdictia pentru americani de a adopta copii din Rusia
  • Un intermediar venezuelean acuzat ca a folosit entitati off-shore pentru a finanta un joc piramidal international si ca a fost palnia prin care 30 de milioane de dolari au ajuns sub forma de mita la un oficial guvernamental din Venezuela
  • Un magnat care a castigat miliarde de dolari din contracte publice in timpul boom-ului din constructii impus de Ilham Aliyev, presedintele Azerbaijanului, magnat care a servit ca director a mai multor firme off-shore secrete detinute de fiicele presedintelui
  • Un miliardar indonezian cu legaturi cu dictatorul Suharto care a imbogatit elitele in timpul ultimilor zece ani de dictatura
  • Maria Imelda Marcos Manotoc, cea mai in varsta dintre fiicele fostului dictator din Filipine Ferdinand Marcos, acuzata ca beneficiaza de un fond fiduciar din BVI.
  • Tony Merchant, unul dintre avocatii de top din Canada. Sotia sa este senator. Acesta a alimentat un cont din Insulele Cook cu aproape un milion de dolari.
  • Sotia vicepremierului rus Igor Shuvalov si doi directori importanti ai Gazprom, gigantul rus productor de gaz detinut de guvernul de la Moscova. Documentele arata ca sotia lui Shuvalov si oficialii Gazprom detin actiuni in firme din Insulele Virgine Britanice. Toti trei au refuzat sa comenteze.
  • Baronesa Carmen Thyssen-Bornemisza, faimoasa ca protectoare a artelor, care a fost identificata in documente folosind o firma din Insulele Cook pentru a cumpara opere de arta, cum a fost cazul ¬Moara de apa la Gennep¬ a lui Van Gogh,  in cadrul licitatiilor organizate de case precum Sotheby si Christie. Avocatul baronesei a recunoscut ca ea are beneficii financiare din taxe prin faptul ca este actionara la un off-shore, dar a subliniat ca ea foloseste paradisurile fiscale in special pentru ca ii ofera ¬felxibilitate maxima¬ atunci cand transporta opere de arta dintr-o tara in alta.
  • Denise Rich, o cantautoare nominalizata la Grammy, al carei sot s-a aflat in centrul scandalului de gratiere izbucnit cand Bill Clinton si-a incheiat mandatul.
  • Un membru al dinastiei Mellon, care a pus pe picioare companii precum Gulf Oil si Mellon Bank. James R. Mellon - autor de carti despre Abraham Lincoln si despre patriarhul familiei, Thomas Mellon - a folosit patru companii din BVI si Lichtenstein pentru a tranzactiona actiuni si a transfera zeci de milioane de dolari intre conturi bancare off-shore pe care le controla.

Citeste mai multe pe www.crji.ro