Fostul ministru francez pentru buget, care pana in urma cu doua saptamani a fost responsabil cu lupta impotriva evaziunii fiscale, a recunoscut marti ca are un cont secret intr-o banca din Elvetia, transmite France24. Jerome Cahuzac este anchetat in acest moment de judecatorii francezi, insa analistii cred ca scandalul are semnificatia unei "bombe politice" pentru guvernul socialist de la Paris si pentru intregul sistem politic din Franta.

Jérôme CahuzacFoto: Agerpres

Marti, Cahuzac a recunoscut public existenta unui cont secret peste hotare - un lucru pe care, pana acum, il negase vehement.

Declaratia sa a venit la doua saptamani dupa ce demisionase din guvernul socialist de la Paris, din cauza acuzatiilor ca ar fi trimis bani intr-un cont detinut la UBS in Elvetia, ca sa nu plateasca taxe in Franta. Acuzatiile au fost publicate in decembrie 2012 de pagina electronica Mediapart, specializata in anchete, determinand deschiderea unei investigatii preliminare a procuraturii franceze.

Istoria unui scandal de coruptie

Intr-o inregistrare difuzata de Mediapart si care ar data de la finele anului 2000, un barbat spune unui interlocutor necunoscut ca detine un cont in Elvetia, declarandu-se insa ingrijorat ca "USB nu este una dintre cele mai discrete banci".

Inregistrarea se afla de 12 ani in posesia avocatului Michel Gonelle, fost rival politic al lui Cahuzac in sud vestul Frantei.

Potrivit acestui site, contul pe care Cahuzac l-ar fi avut la UBS ar fi fost inchis in 2010 iar banii transferati, printr-un montaj financiar complex, in Singapore.

De la primele acuzatii ale Mediapart, publicate la finele lui 2012, acest chirurg in varsta de 60 de ani, care a facut avere din implanturile capilare si care era unul dintre stalpii guvernului de la Paris, a negat acuzatiile.

Marti, fostul ministru pentru buget a fost insa fortat sa admita in fata anchetatorilor ca a mintit, fiind pus sub investigatie formala pentru frauda fiscala.

France24 precizeaza ca, pe blogul sau, Cahuzac a scris ca este "devastat de remuscari" si a cerut iertare presedintelui francez Francois Hollande. "Le cer Presedintelui, Premierului, fostilor mei colegi din guvern, sa ma ierte pentru prejudicile pe care le-am provocat", a scris fostul ministru. Cahuzac a precizat ca are circa 600.000 de euro intr-un cont bancar strain, el fiind titularul contului de circa 20 de ani.

"Am fost prins intr-o spirala a minciunilor si am ales drumul gresit. Sunt devastat de remuscari. Voi infrunta realitatea", a spus Cahuzac.

El a afirmat ca a dat instructiuni ca intreaga suma aflata in contul din Elvetia sa fie transferata in contul sau din Paris.

"O bomba politica"

Analistii francezi cred ca scandalul are semnificatia unei "bombe politice" pentru guvernul socialist de la Paris si pentru intregul sistem politic din Franta, mai ales ca Jerome Cahuzac a fost unul dintre partenerii de nadejde ai presedintelui Hollande in eforturile de reducere a cheltuielilor publice cu 60 de miliarde de euro in urmatorii cinci ani. In plus, dupa aparitia acuzatiilor la adresa ministrului sau, Hollande i-a luat mereu apararea.

CNN scrie ca scandalul a dominat ziarele franceze de miercuri. Pe pagina pagina, sub o poza a lui Cahuzac, "La Liberation" a scris "Indigne" (Demn de dispret), ziaristii intrebandu-se daca dupa "luni de minciuni", marturisirea fostului ministru ar putea duce la o criza politica.

Observatorii sustin ca scandalul este rusinos pentru administratia Hollande mai ales prin prisma faptului ca presedintele socialist a promis sa lupte impotriva evaziunii fiscale realizata prin intermediul conturilor bancare din strainatate.

Opinia este impartasita si de diferiti politicieni francezi, care s-au grabit sa-l critice pe Cahuzac pentru ca a negat luni in sir acuzatiile care i-au fost aduse.

Olivier Dartigolles, purtator de cuvant al Partidului Comunist Francez, a afirmat ca "de-a lungul saptamanilor in care s-a derulat aceasta telenovela, minciunile lui Cahuzac s-au multiplicat si multiplicat. Atat presa, cat si sistemul de justitie trebuie felicitate in cei mai inalti termeni pentru ca au adus la lumina acest scandal de stat".

"El a inselat autoritatile fiscale si apoi a mintit in legatura cu asta in timp ce era ministru responsabil cu lupta impotriva fraudei fiscale. Cahuzac si-a adus contributie ingrozitoare la o lunga lista de lucruri necinstite care au patat politica Republicii Franceze", a afirmat Dartigolles.

In acelasi timp, Christian Jacob, liuderul grupului parlamentar UMP (de opozitie) din Adunarea Nationala, a spus ca partidul sau condamna un act de "o severitate ce nu poate fi masurata", adaugand ca presedintele Hollande si premierul Ayrault vor fi chestionati "serios" in legatura cu acest scandal.

"Mi-e greu sa cred ca nici presedintele, nici premierul nu au fost la curent cu situatia dinainte", a afirmat Jacob.

Publicatia "Le Monde" puncta situatia ca fiind o criza a democratiei, pe langa criza economica si sociala cu care se confrunta Franta. Presedintele UMP, Jean-Francois Cope, a afirmat ca Francois Hollande trebuie sa isi schimbe complet Guvernul, atat pe premier, cat si pe ministrii acestuia.

Palatul Elysee, in ofensiva

Marti seara, palatul Elysee - sediul presedintiei franceze - a dat publicitatii o declaratie in care l-a criticat cu "cea mai mare severitate" pe fostul ministru.

"Negand existenta contului sau bancar in fata celor mai inalte autoritati din Franta si in fata Adunarii Nationale, Cahuzac a comis o eroare morala de neiertat. Politicienii au doua obligatii: sa dea un exemplu bun si sa spuna adevarul".

Francois Hollande

Francois Hollande

Foto: Agerpres

Miercuri, Hollande a continuat sa-l critice pe fostul sau ministru, afirmand ca Jerome Cahuzac nu a beneficiat de niciun fel de protectie in fata anchetatorilor si ca "a parasit guvernul la cererea mea din momentul in care a demarat ancheta oficiala".

Cahuzac a facut "o greseala de neiertat" ce a reprezentat o insulta la adresa Frantei, a spus Hollande. "Ieri, am fost stupefiat si furios cand am fost informat de marturisirea pe care Jerome Cahuzac a facut-o in fata judecatorilor. A mintit cele mai inalte autoritati din tara: seful statului, guvernul, parlamentul si, prin ele, intregul popor francez", a completat presedintele francez.

Hollande a mai afirmat ca intregul adevar va fi stabilit, precizand ca "sistemul judiciar isi va juca rolul pana la capat si cu o independenta totala".

Seful statului francez a promis ca va lua masuri pentru intarirea independentei justitiei, pentru a o ajuta "sa lupte fara mila" impotriva conflictelor de interese. Hollande a promis de asemenea insaprirea pedepselor pentru oficialii alesi ce vor fi gasiti vinovati de frauda sau coruptie.

In incercarea de a minimiza prejudiciile, presedintele francez a anuntat legi care vizeaza transparentizarea vietii politice. In acest sens, Guvernul va prezenta Paralamentului, in saptamanile viitoare, un proiect care "sa asigure publicarea si controlul asupra bunurilor ministrilor si ale parlamentarilor".

Premierul socialist Jean-Marc Ayrault a emis si el un comunicat in care isi exprima "tristetea si surprinderea" in fata marturisirii facute de Cahuzac. "Se asteapta ca orice politician de rang inalt, mai mult decat ceilalti cetateni, sa respecte legea. Minciunile sunt de neacceptat intr-o democratie", a scris seful cabinetului.

Noi dureri de cap pentru Hollande

Analistii cred ca scandalul intervine intr-un moment extrem de delicat pentru presedintele Hollande.

La sfarsitul lunii februarie, un sondaj de opinie realizat de TNS Sofres pentru revista "Le Figaro" indica faptul ca liderul de la Elysee este presedintele francez cel mai putin popular din 1981 incoace.

Potrivit rezultatelor sondajului citate de Reuters, doar 30% dintre intervievati s-au declarat increzatori in capacitatea liderului de la Elysee de a rezolva problemele cu care se confrunta tara, Hollande devenind astfel presedintele cu rata cea mai scazuta de popularitate din 1981 incoace (cand la fraiele tarii se afla tot un socialist, Francois Mitterrand). In aceeasi perioada din 2008, fostul presedinte conservator Nicolas Sarkozy era vazut pozitiv de catre 37% dintre francezi.

Francezii pun tot mai mult sub sub semnul intrebarii politicile economice ale guvernului, criticand concedierile din diferite domenii economice (anuntate de companii precum Peugeot Citroen, Renault sau Sanofi) si rata somajului, care a ajuns la recordul ultimilor 15 ani (10.6% in ultimul trimestru din 2012). In plus, rata somajului in randul tinerilor a depasit 25%.

Nu e de mirare ca scandalul Cahuzac a picat astfel intr-un moment prost pentru presedintele Hollande si guvernarea socialista. Analistii sustin ca afacerea de coruptie e cea mai grava criza politica a mandatului lui Hollande, iar seful statului nu a reusit pana acum sa o gestioneze cum trebuie.

Fondatorul site-ului Mediapart, jurnalistul Edwy Plenel, a spus ca Hollande nu are nici o scuza pentru faptul ca nu a reactionat mai repede cu privire la acest scandal.

In plus, conform unui sondaj citat de AFP, aproximativ 60% dintre respondenti cred ca Guvernul a actionat gresit in acest caz, trei sferturi considerand ca acesta are un impact negativ asupra increderii fata de cei care stabilesc politicile publice.

Iata de ce, intr-o perioada in care Hollande se afla in plina campanie de refacere a imaginii, cazul Cahuzac nu face decat sa-i provoace noi dureri de cap liderului socialist si sa-i ingreuneze eforturile de recastigare a increderii francezilor (citeste si: De ce nu-l mai plac francezii pe Hollande?).

Surse: France24, CNN, AFP