​Salariile angajatiilor aparatului guvernamental din Rusia au fost dublate, la fel intamplandu-se si cu remuneratiile personalului administratiei prezidentiale, a confirmat un purtator de cuvant de la Kremlin, citat de RIA Novosti. Potrivit informatiilor prezentate de editia ruseasca a revistei "Forbes", un sef de departament din guvern primeste lunar circa 300.000 de ruble (10.000 de dolari), fara a include diferitele bonusuri care deseori depasesc salariul de baza. Diferentele de salarii provoaca insa dispute intre functionarii din guvern si cei din administratia prezidentiala.

Declaratia oficialului de la Kremlin a venit ca o reactie la un material realizat de publicatia economica, care afirma ca majorarea salariiilor in aparatul guvernamental a avut loc in toamna anului trecut, dupa o crestere similara in randul administratiei prezidentiale a lui Vladimir Putin. Aparatul guvernamental rus cuprinde peste 30 de departamente, incluzand secretariatul premierului si cele ale adjunctilor sai.

Purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a confirmat pentru postul de radio Business FM majorarea salariilor in guvern si administratia prezidentiala, afirmand ca motivul l-a constituit necesitatea de a alinia aceste remuneratii cu cele ale oficialilor militari si din domeniul securitatii statului. Oficialul a spus ca, in schimbul salariilor mari, angajatii din guvern si de la Kremlin si-au pierdut dreptul de a avea reduceri in anumite hoteluri si sanatorii, precum si la diferite servicii medicale, fara insa sa dea detalii.

Potrivit informatiilor prezentate de "Forbes", un sef de departament in aparatul guvernamental primeste acum circa 300.000 de ruble pe luna (aproape 10.000 de dolari), in crestere de la un salariu de 125.000 de ruble (4.000 de dolari). Nu sunt incluse in aceasta suma diferitele bonusuri care deseori depasesc salariul de baza.

La sfarsitul anului 2012, salariul mediu lunar in Rusia era de 26.500 de ruble (882 de dolari), in timp ce pensia medie era de 9.100 de ruble (303 dolari), a indicat Ministerul pentru Dezvoltare Sociala si Economica.

Salariile, motiv de discordie intre guvern si presedintie

Raportul "Forbes" precizeaza ca functionarii guvernamentali sunt in continuare platiti mai putin decat cei din administratia prezidentiala.

Publicatia economica afirma ca salariile personalului de la Kremlin au fost primele dublate, potrivit unui decret prezidential emis 1 septembrie.

Angajatii guvernului - condus de premierul Dmitri Medvedev, aflat se pare in dizgratie fostului sau mentor - ar fi fost insa deranjati de cresterea redusa a remuneratiilor lor, comparativ cu cele ale personalului prezidential.

"Forbes" a citat in acest sens declaratia unui angajat al guvernului care a spus ca "majorarea salariala a personalului din administratia prezidentiala a avut efectul unei bombe in guvern. Cei din Casa Alba nu au vorbit de nimic altceva decat de aceasta nedreptate". Casa Alba este cladirea ce gazduieste aparatul central al guvernului.

Cresterea salariilor in guvern a fost ceruta de Putin in noiembrie 2012 si a intrat in vigoare in ianuarie acest an, insa nu a fost prezentata decat dupa ce "Forbes" a dezvaluit informatia.

Publicatia afirma ca desi majorarea salariilor personalului guvernamental nu se refera si la ministrii federali, care sunt considerati o clasa separata de functionari publici, remuneratiile vizate de ordinul lui Putin sunt comparabile in prezent cu cele din sectorul privat. "Forbes Rusia" a precizat ca sefii de departamente din marile companii de stat, ca de exemplu Gazprom, primesc 500.000-600.000 de ruble lunar (16.000-19.500 de dolari), in timp ce oficialii de la ministere si alte agentii publice primesc mai putin decat personalul din aparatul guvernamental si administratia prezidentiala.

Vladimir Iuzhakov, expert in reforma administrativa la think-tank-ul Centrul pentru Cercetare Strategica, a afirmat pentru "Forbes" ca, in opinia sa, principalul motiv pentru cresterea salariilor a fost acela de a asigura sustinerea sau loialitatea functionarilor. "Un birocrat infometat nu este loial", a spus el.

RIA Novosti afirma ca expresia "birocrat flamand" poate fi interpretata si in alt mod: in ultimele luni, Kremlinul si-a intensificat eforturile de lupta impotriva coruptiei oficialilor rusi, considerata unul dintre motivele principale ale protestelor anti-Putin din perioada 2011-2012.

Anul trecut, de exemplu, Comisia de Audit a estimat ca doar deturnarile de fonduri la licitatiile pentru obtinerea de contracte publice au totalizat un trilion de ruble (32.6 miliarde de dolari).

Rusia a fost plasata pe locul 133 din 174 de tari in ultimul Index al Perceptiei Coruptiei publicat de Transparency International in decembrie 2012.