​Dupa ce trei deputati din partidul de guvernamant Rusia Unita si-au depus mandatele de parlamentari, mai multi experti rusi afirma ca sistemul politic din federatie este pe cale sa sufere o transformare comparabila cu reformele initiate de fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov. Decizia celor trei deputati de a renunta voluntar la fotoliile de parlamentari face parte dintr-o campanie anticoruptie mai extinsa, care include o initiativa legislativa ce impiedica politicieni de top de a detine proprietati in strainatate si destituirea automata a parlamentarilor ce nu-si declara toate veniturile si proprietatile. Nu toti analistii sunt insa convinsi ca noua perestroika va aduce beneficii scenei politice din Rusia.

Consiliul Federatiei (decembrie 2012)Foto: Agerpres

Vantul schimbarii

In ultimele luni, mai multi politicieni au demisionat sau au fost exclusi din parlament, in timp ce autoritatile au declansat anchete impotriva unor demnitari acuzati de coruptie. Iata cateva dintre cazurile cele mai importante:

* Vladimir Pekhtin este ultimul parlamentar care a renuntat la mandatul sau. El fusese ales pentru a patra oara in camera inferioara a Parlamentului in decembrie 2012. Politicianul a fost acuzat ca in declaratia de avere nu si-a declarat un apartament pe care-l detine in statul american Florida.

Acuzatiile impotriva lui Pekhtin au fost prezentate pe internet de un activist politic, cunoscutul blogger Aleksy Navalny. Acesta a relatat, la 12 februarie, ca unul dintre voluntarii care-l ajuta a cercetat registrul imobiliar din Florida, descoperind ca un apartament in valoare de jumatate de milion de dolari din complexul Flamingo South Beach, in Miami Beach, este inregistrat pe numele lui Vladimir Pekhtin si a fiului sau Aleksei. Potrivit documentelor, proprietatea fusese achizitionata de catre Aleksei Pekhtin in 2007, iar in anul urmator Vladimir Pekhtin a trecut jumatate din apartament pe numele sau.

Navalny l-a acuzat pe politician ca nu si-a declarat averea in mod corect si a depus o plangere la Procuratura Generala, trimitand, in acelasi timp, si o scrisoare premierului Dmitri Medvedev, liderul partidului Rusia Unita.

Intr-un interviu, politicianul acuzat a declarat ca "nu poseda practic nicio proprietate imobiliara in strainatate", recunoscand insa ca fiul sau, care traieste si munceste in Statele Unite, detine un apartament acolo. Miercurea trecuta, Pekhtin a anuntat ca demisioneaza din functie pentru "a nu pata" imaginea partidului Rusia Unita si a Dumei, insistand insa ca acuzatiile impotriva sa sunt "fara temei", iar ancheta declansata "ii va dovedi nevinovatia".

Presedintele Dumei de Stat, Sergei Narishkin, i-a multumit lui Pekhtin pentru gestul sau, pe care l-a numit "cinstit si responsabil". Russia Today noteaza ca "cei mai multi" dintre parlamentari l-au aplaudat in picioare pe politicianul demisionar.

* Martea trecuta, Duma de Stat a confirmat demisia lui Vasili Tolstopiatov, care renuntase voluntar la mandatul de parlamentar. Politicianul din Rusia Unita a afirmat ca are o oferta de munca mai buna in lumea corporatista, dar analistii afirma ca el ar incerca astfel sa-si ascunda o proprietate imobiliara.

* Dupa discursul tinut de Pekhtin in Duma, in care-si anunta demisia, agentiile de presa au anuntat ca un alt deputat din Rusia Unita, Anatoli Lomakin, si-a prezentat demisia voluntara. Mai multe surse din Duma au afirmat ca Lomakin a demisionat din cauza problemelor de sanatate cu care se confrunta. Presa de la Moscova a sugerat insa ca Lomakin, care detine o companie de producere a fertilizatorilor ce valoreaza 1.2 miliarde de dolari (potrivit Forbes), a decis sa evite astfel sa fie acuzat de conflict de interese, fiind deputat, dar si om de afaceri.

* In toamna trecuta, Duma de Stat a decis sa-l excluda din parlament pe Ghenadi Gudkov, membru al partidului Rusia Justa, pentru implicare in conducerea unei companii private, fapt interzis in Rusia. Imediat dupa aceea, Aleksei Knisov (Rusia Unita) a anuntat ca paraseste si el legislativul din cauza unor acuzatii similare. Legea interzice parlamentarilor sa fie implicati in activitati comerciale.

Gudkov a declarat ca excluderea lui este o razbunare politica, dupa ce ar fi participat la mitingurile opozitiei ruse.

* Potrivit Vedomosti, care citeaza o sursa apropiata administratiei prezidentiale, nu este exclus ca mai multi parlamentari din formatiunea de guvernamant sa-si abandoneze mandatele in perioada urmatoare. Sursa a afirmat ca cel putin sase parlamentari din Rusia Unita ar putea sa renunte la mandatele lor, fara insa sa mentioneze decat numele lui Vladislav Tretiak, un fost cunoscut portar de hochei. Tretiak a fost acuzat de mai multi bloggeri ca detine proprietati in Statele Unite, precum si o companie de suplimente alimentare. Un oficial din Rusia Unita a declarat ca niciun alt parlamentar nu intentioneaza sa demisioneze si ca problema "nici macar nu a fost discutata" in partid.

* Anchetatorii au anuntat ca vor apela la experti financiari independenti pentru a verifica implicarea fostului ministru al Apararii intr-o operatiune de deturnare de fonduri si abuz de putere. Potrivit declaratiilor facute de Aleksandr Bastrikin, directorul Comitetului de investigatii din Rusia, ancheta va dura cel putin un an. Oficialul sustine ca e vorba de mai multe cazuri in cadrul diferitelor structuri ale Ministerului Apararii, daunele provocate bugetului de stat depasind 13 miliarde de ruble (peste 430 de milioane de dolari).

Duma de Stat

Duma de Stat

Foto: Agerpres

Anatoli Serdiukov a fost destituit dupa demararea anchetei. Fostul demnitar a refuzat constant sa dea curs invitatiilor procurorilor de a se prezenta la audieri in calitate de martor. Suspectii principali in acest caz sunt fosta sa consiliera si prietena apropiata Evghenia Vasiliev, cativa fosti subordonati si cumnatul sau, Valeri Puzikov.

* In decembrie 2012, Comitetul pentru investigatii a anuntat ca va cere ridicarea imunitatii parlamentare in cazul a doi deputati ce sunt suspectati ca au incercat sa vinda un loc pe listele electorale ale formatiunilor lor pentru aproape 10 milioane de dolari.

Anchetatorii sustin ca cei doi politicieni, Oleg Mikheiev (Rusia Justa) si Konstantin Shirshov (Partidul Comunist), i-ar fi promis unui om de afaceri ca il vor include pe mai multe liste electorale ale partidelor din care fac parte, asigurandu-se astfel ca va obtine un mandat in Duma de Stat. Politicienii ar fi cerut in schimb aproape 10 milioane de dolari pentru "serviciile lor". In iulie 2011, Shirshov si cativa complici au primit de la omul de afaceri 2.1 milioane de dolari.

Mikheiev ar mai fi vizat de o ancheta vizand deturnarea unor fonduri si obstructionarea justitiei.

Campania anti-coruptie face valuri

Rusia Today precizeaza ca, desi Vladimir Pekhtin, Anatoli Lomakin si Vasili Tolstopiatov si-au prezentat voluntar demisiile, deciziile au venit in contextul desfasurarii unei campanii anticoruptie mai extinse. Campania include, printre altele, o initiativa legislativa prin care politicienilor de top li se interzice sa detina proprietati in strainatate, precum si demiterea automata a legiuitorilor care omit sa-si declare toate veniturile si proprietatile detinute.

In ultimele luni au fost inaintate de altfel mai multe initiative legislative similare:

* In urma cu cateva zile, deputatul Sergei Ivanov (Partidul Liberal Democratic) a inaintat un proiect de lege in care se spune ca oferirea de informatii false sau incomplete despre venituri si proprietatile detinute va duce la demiterea imediata a parlamentarilor din cele doua camere ale legislativului rus.

Ivanov a afirmat ca desi legea ii obliga pe parlamentari sa-si declare averile si veniturile lor si ale membrilor familiilor lor, nu exista niciun fel de pedeapsa pentru cei care nu fac asta.

* In prezent, Duma are in dezbatere un proiect de lege care le interzice oficialilor rusi de frunte sa detina proprietati in strainatate. Documentul initial, aprobat deja in prima lectura, se refera la toate tipurile de bunuri - conturi bancare, proprietati imobiliare, titluri de valoare etc. Recent, presedintele Vladimir Putin a inaintat un proiect mai putin riguros, care interzice doar detinerea de conturi bancare. Parlamentarii de la Moscova au declarat ca legea finala va fi cel mai probabil modificata in raport cu recomandarile presedintelui.

Dmitri Medvedev

Dmitri Medvedev

Foto: AGERPRES

La randul sau, premierul Dmitri Medvedev a declarat ca initiativa legislativa ce interzice ca oficialii sa detina proprietati in strainatate nu va imbunatati sistemul de servicii de stat. In septembrie 2012, el a afirmat ca masura ii va determina pe multi "oameni talentati si energici" sa nu se angajeze la stat si nu va contribui la instaurarea legii si ordinii in Rusia.

In varianta initiala a proiectului, incalcarea legii atrage dupa sine raspunderi penale si poate fi pedepsita cu amenzi mari, pana la cinci ani de inchisoare si interzicerea, timp de trei ani, a detinerii unei functii publice.

* In septembrie 2012, un parlamentar din Rusia Unita a depus o initiativa legislativa ce interzice rudelor apropiate sa devina membre ale celor doua camere ale parlamentului de la Moscova. Andrei Isaiev a declarat ca initiativa sa interzice cetatenilor rusi sa devina membri ai parlamentului daca parintii, fratii, copiii sau partenerii lor, precum si socrii si cumnatii, sunt deja parlamentari.

Documentul ii vizeaza atat pe membrii camerei inferioare a parlamentului (Duma de Stat), cat si pe cei din camera superioara (Consiliul Federatiei).

Presa rusa noteaza ca in legislativul rus exista mai multe cazuri de politicieni din aceeasi familie. De exemplu, liderul parlamentarilor Rusia Unita din Duma, Andrei Vorobiov, este fiul unui parlamentar din Consiliul Federatiei, Iuri Vorobiov; deputatii Larisa si Ilia Ponomariov (mama si fiu); vicepresedintele Rusia Justa, Oksana Dmitrieva si sotul sau, parlamentarul Ivan Grachev; liderul Partidului Liberal Democratic, Vladimir Jirinovski, si fiul sau, deputatul Igor Lebedev.

Initiativa legislativa a fost criticata de mai multi politicieni, inclusiv de cativa colegi ai lui Isaiev din Rusia Unita. Lebedev a spus despre document ca este "un nonsens total" si "delirul unui nebun", afirmand ca succesiunea a fost considerata mereu un lucru bun in toate sferele societatii si ca nu vede niciun motiv pentru ca lucrurile sa fie diferite in cazul politicii.

Cum vad analistii schimbarile pe scena politica

Mai multi experti rusi s-au grabit sa afirme ca, in contextul campaniei anti-coruptie de amploare, sistemul politic din Federatia Rusa este pe cale sa sufere o transformare comparabila cu reformele initiate de fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov. Nu toti analistii sunt insa convinsi ca noua perestroika va aduce beneficii scenei politice din Rusia. Potrivit acestora, situatia actuala de pe scena politica din Rusia este "foarte obscura" si, aparent, liderii tarii au implementat noi reguli, fara insa sa le prezinte cu claritate comunitatii politice din tara.

Iata ce cred unii dintre cei mai importanti analisti rusi:

* Expertul politic Igor Bunin a scris in "Vedomosti" ca demisiile din Duma sunt un semnal pentru politicieni ca autoritatile nu vor mai oferi imunitate sau protectie in schimbul loialitatii. El remarca de altfel ca multi parlamentari rusi sunt oameni de afaceri puternici care au investit foarte multi bani in cariere politice pentru a-si face cunostinte la varful puterii si a-si asigura protectia personala.

* Evgheni Minchenko, unul dintre analistii populari din Rusia, a precizat si el pentru "Kommersant" ca demisiile celor trei parlamentari din Rusia Unita sunt un semnal clar pentru oamenii de afaceri din parlament ca e timpul sa plece. "Este o buna miscare ce arata ca nu exista loc in Duma pentru afaceristi si ca parlamentarii trebuie sa renunte la bunurile din strainatate", a afirmat analistul.

* Cotidianul "Kommersant" a citat o sursa anonima din administratia prezidentiala care a spus ca demsia lui Pekhtin este "un semnal pentru elite": "Fie esti perfect curat si esti la putere, fie detii proprietati si conturi in strainatate si nu esti la putere... Dacă există o cerere publică de reînnoire si de curătenie a sistemului de stat, acestei cereri trebuie să i se răspundă. A venit timpul ca fiecare sa ia o decizie personala".

Potrivit sursei, problema este valabila nu doar pentru cei din parlamentul federal, dar si pentru guvern si parlamentele si administratiile regionale.

* Aleksandr Morozov, editorul-sef al site-ului de opinie Russian Journal, a declarat ca ultimele evenimente au conturat noul sistem politic, adaugand insa ca acesta este inca "foarte obscur" si chiar liderii de frunte ai tarii nu au o "intelegere clara" a rezultatului final pe care-l asteapta. El a vorbit chiar de o "nationalizare a burgheziei", prin care intelege ca "fiecare renunta la companiile offshore si toti cei de aici sunt patrioti, nu doar in discursul lor, dar si prin mentinerea averilor acasa, in Rusia".

Conform unor informatii din interiorul administratiei prezidentiale, citate de Morozov, schimbarile care au loc in

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Agerpres/Xinhua

prezent nu reprezinta o reactie a lui Vladimir Putin la scaderea ratei sale de popularitate din sondaje, ci o decizie deliberata de creare a unui nou sistem politic.

* Acesta teorie este imbratisata si de Sergei Markov de la Universitatea Economica Plekhanov, care afirma ca demisia deputatilor marcheaza noul curs politic imaginat de liderul de la Kremlin: "Vladimir Putin a declarat inainte de ultimul sondaj prezidential ca niciun afacerist nu trebuie sa fie la putere, iar aceasta decizie este pusa in practica".

* Sociologul Olga Krishtanovskaia a spus ca demisiile parlamentarilor marcheaza inceputul unor schimbari profunde si pozitive in intregul sistem politic, ea vorbind de "crearea unei noi strategii si a unei resetari complete. Da, cei de putere asculta acum poporul si inteleg ca, daca nu-l asculta, se va sfarsi mai rau... E vorba de democratizarea sistemului".

* Directorul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Konstantin Kostin, a spus ca e prea devreme pentru a vorbi despre un nou curs al politicii, remarcand insa ca

autoritatile, in mod clar, prioritizeaza interesele nationale si loialitatea politicienilor fata de aceste interese. Kostin a adaugat ca, in opinia lui, demisia lui Pekhtin nu e parte a acestui proces, iar acuzatiile impotriva fostului parlamentar trebuie sa fie verificate si confirmate.

Perestroika 2.0

Demisiile parlamentarilor din partidul Rusia Unita au demonstrat rolul foarte important pe care ziaristii si bloggerii il au in prezent in dezvaluirea faptelor de coruptie. Sergei Markov de la Universitatea Economica Plekhanov a declarat de altfel ca nu exista niciun lucru pe care politicienii sa-l poata ascunda de public si de media. El l-a dat ca exemplu pe Aleksey Navalny, un cunoscut bloogger anti-coruptie, care la mijlocul lunii februarie a scris in premiera despre apartamentul pe care Pekhtin il detine in Florida.

De altfel, imediat dupa ce Pekhtin si-a anuntat demisia, bloggerii si opozitia au sarbatorit victoria obtinuta impotriva unui politician de la putere. Bloggerul care l-a ajutat pe Navalny in realizarea investigatiei (si care se recomanda cu numele Doct-z) a declarat ca ancheta lor a fortat plecarea lui Pekhtin, adaugand ca dupa 239 de articole similare va renunta la activitatea sa politica. El a facut astfel referire la numarul de mandate parlamentare detinute de Rusia Unita.

Cu toate aceste victorii ale presei si mediului online, analistii sunt impartiti in ceea ce priveste actualul proces de schimbari din parlament.

Mikhail Taratuta a scris pentru pagina electronica a radioului Echo of Moscow ca acesta poate fi numai inceputul, iar faptul ca bloggerii au reusit sa forteze plecarea unui deputat arata ca, cel putin, Rusia dezvolta mijloace functionale de control public al autoritatilor.

La randul sau, analistul Evgheni Minchenko e de parere insa ca plecarea lui Pekhtin ar putea de fapt sa fie o miscare castigatoare pentru Rusia Unita, aratand ca partidul e responsabil si pregatit pentru schimbari.

Itar Tass a citat si declaratia lui Nikolai Mironov, de la Insititutul de Proiecte Regionale Majore, care a spus ca Pekhtin a aratat ca un politician responsabil care a pus interesele partidului si ale parlamentului inaintea intereselor personale: " Acesta a fost un act al unui politician modern de formatie europeana. Decizia sa este, în esentă, o declaratie despre nouă dimensiune a parlamentarismului în tară. Acesta este un semnal dat nu doar Rusiei Unite".

Surse: Russia Today, Ria Novosti, Kommersant