Liderul grupului islamist cere Frantei si Algeriei sa "negocieze" sfarsitul razboiului din Mali si propune eliberarea "ostaticilor americani" in schimbul islamistilor detinuti in Statele Unite, scrie agentia de presa din Mauritania ANI, preluata de AFP.

Citand surse din cadrul grupului condus de Mokhtar Belmokhtar, ANI afirma ca acesta propune "Frantei si Algeriei sa negocieze pentru a opri razboiul purtat de Franta in Azawad (nordul Mali)".

Belmokhtar mai propune "schimbarea ostaticilor americani detinuti de grupul sau Semnati cu sange" cu un egiptean si un palestinian inchisi in SUA sub acuzatia de legaturi cu terorismul.

Omar Abdel-Rahman (Seicul Orb) a fost condamnat la inchisoare pe viata in SUA, in 1995, pentru un complot in vederea atacarii unor tinte new-yorkeze si a asasinarii fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak.

Aafia Siddiqui este un om de stiinta pakistanez inchis in SUA dupa ce a incercat sa traga asupra unor soldati americani in 2008, in Afghanistan, unde era detinut pentru legaturi prezumtive cu al-Qaeda.

Belmokhtar a facut aceasta oferta intr-un videoclip care "va fi distribuit presei", au precizat sursele citate de ANI.

Belmokhtar, supranumit "Chiorul", este unul dintre liderii istorici ai al-Qaeda din Maghrebul Islamic (AQMI), organizatie pe care a introdus-o in nordul Mali.

Acesta a fost destituit insa in octombrie de seful AQMI de la comanda brigazii sale.