Supranumit "Chiorul", algerianul Mokhtar Belmokhtar, care a revendicat atentatul impotriva complexului petrolier si a luat ostatici aproximativ 40 de cetateni occidentali, este unul dintre liderii istorici ai organizatiei teroriste al-Qaeda Maghrebului Islamic, cu care a intrat in conflict in octombrie anul trecut, moment in care si-a creat propria sa unitate de lupta, scrie AFP.

Mokhtar BelmokhtarFoto: Captura YouTube

Nascut in iunie 1972 la Ghardaia, la 600 km sud de Alger, Mokhtar Belmokhtar a luptat in Afghanistan in 1991, la doar 19 ani, unde si-a pierdut un ochi, ceea ce i-a adus porecla de "Laouar" (Chiroul).

La revenirea sa in Algeria, in 1993, la inceputul razboiului civil, se alatura Grupului Armat Islamic (GIA, desfiintat in 2005), cea mai sangeroasa grupare armata algeriana, si a creat o katiba - unitate combatanta - care actiona in principal in Sahara.

In 1998, integreaza Grupul salafist pentru predica si lupta (GSPC), o formatiune disidenta a GIA, si domneste asupra rutelor clandestine din marele sud saharian, organizand in acelasi timp acte de terorism, de jaf si de contrabanda.

Mokhtar Belmokhtar, supranumit si MBM sau "Mister Marlboro", o referinta la activitatile de contrabanda cu tigari din regiune, stabileste legaturi stranse cu triburile locale, care il avertizeaza asupra miscarilor fortelor de ordine, intr-o zona in care nimic nu scapa ochiului oamenilor desertului.

In 2001, in intalneste in Sahara cu Amari Saifi, alias Abderrezak El Para, pe atunci numarul doi in GSPC, care se indrepta spre Mali pentru a cumpara arme. Cei doi vor deveni rivali pentru controlul asupra Zonei 9 (Sahara).

Autor al rapirii a 32 de turisti europeni in 2003, in Sahara algeriana, El Para a fost extradat de Libia in Algeria in 2004. Pana in prezent, nu a fost judecat.

MBM se repliaza in desertul din Mali unde leaga aliante solide casatorindu-se cu femei din mai multe triburi de tuaregi din Nord-Mali, pe care il controleaza aproape in totalitate.

In 2007, in urma disensiunilor din sanul GSPC si a transformarii sale in al-Qaeda Maghrebului Islamic (AQMI), este inlocuit de la comanda Zonei 9 cu Abdelhamid Abou Zeid, Mohamed Ghedir pe numele sau real, numit de emirul AQMI, Abdelmalek Droukdel.

La inceputul rebeliunii tuarege din nordul Mali, in martie 2012, se afla timp de trei saptamani in Libia pentru a cumpara arme. Intre aprilie si iunie 2012, este vazut de cel putin doua ori in Gao si Tombuctu, alaturi de Iyad Ag Ghaly, seful tuareg al islamistilor Ansar Dine.

Conducea atunci "Mulathamune" ("Cei care poarta turban") in nordul Mali, ocupat de mai multe grupari islamiste.

In octombrie anul trecut, Droukdel il destituie dupa mai multe avertismente asupra "muncii sale de dezbinare".

Furios, Belmokhtar scrie o scrisoare de demisie adresata superiorilor sai, potrivit unor surse din Mali. "Belmokhtar a trantit usa in fata liderilor din AQMI. De atunci, este un electron liber in Sahara", spunea, la inceputul lui decembrie, o sursa din serviciile de securitate din regiune.

In 5 decembrie, un post de radio din Mauritania difuzeaza o inregistrare audio a lui MBM care anunta infiintarea propriei sale katiba, "Semnat cu sange".

MBM este banuit de mai multe rapiri de turisti occidentali incepand cu 2008.

Condamnat la moarte in doua randuri de justitia algeriana, este acuzat ca ar fi ordonat asasinarea a patru francezi in Mauritania, in decembrie 2007, si ca ar fi luat istatici doi canadieni in 2008, trei spanioli si doi italieni in 2009.

Luarea de ostatici din In Amenas, in sudul Algeriei, il repune in centrul jocului in Sahel.