Proiectul raportului pe justitie pentru Bulgaria, elaborat de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), este asteptat sa ajunga la Sofia duminica seara, a anuntat cotidianul bulgar Trud, care citeaza surse diplomatice, transmite Novinite.com. Potrivit surselor, cel mai probabil Bulgaria si Romania nu vor fi monitorizate separat.

Toti comisarii europeni ar urma sa primeasca proiectul de raport tot duminica seara.

Guvernul de la Sofia condus de premierul Boiko Borisov va avea la dispozitie doar o zi - luni - pentru a examina textul si a formula obiectii, a explicat postul public de radio din Bulgaria, BNR. Obiectiile se pot referi doar la partea tehnica, nu si la asa-numitul document politic.

Schimbari in cadrul acestuia pot fi facute doar in timpul dezbaterilor de la reuniunea comisarilor europeni, programata pentru miercuri, cu cateva ore inainte de publicarea raportului.

Aceleasi surse diplomatice au reiterat pentru cotidianul Trud ca posibilitatea monitorizarii separate a Bulgariei si Romaniei din cauza crizei politice de la Bucuresti a fost pe masa tot timpul pana sambata, dar ca, cel mai probabil, status quo-ul va fi mentinut.

Cotidianului bulgar Trud scria miercurea trecuta, citand surse confidentiale, ca Uniunea Europeana ia in considerare monitorizarea separata a Romaniei si Bulgariei in ceea ce priveste progresele in domeniul justitiei si afacerilor interne, invocand incercarea coalitiei Guvernului roman de a-l destitui pe presedintele Traian Basescu si de a modifica atat atributiile Curtii Constitutionale cat si Legea referendumului.

"Da, Bulgaria si Romania ar putea fi monitorizate separat", a declarat diplomatul, fara a oferi alte detalii. Acesta a refuzat ferm sa spuna daca mecanismul de monitorizare ar putea fi eliminat in aceasta vara sau daca va fi mai strict cu vreuna dintre tari, afirmand doar ca acesta ar putea fi mai precis.