Rusia va recurge la represalii in cazul in care Statele Unite inlocuieste amendamentul Jackson-Vanik, adoptat in 1974 pentru a limita comertul dintre Rusia si SUA, cu o noua lege "anti-rusa", legata de moartea avocatului rus Sergei Magnitsky, a declarat marti un consilier prezidential rus citat de RIA Novosti.

"Daca noul proiect de lege anti-rusa Magnitsky va fi adoptat, va fi nevoie de niste masuri de raspuns din partea noastra", a declarat Yury Ushakov, adaugand ca Moscova spera ca acest lucru sa nu se intample.

Un grup de senatori americani, printre care si fostul candidat republican la presedintia SUA John McCain, a propus la mijlocul lunii martie un proiectul legii Magnitsky in schimbul anularii amendamentului Jackson-Vanik. Legea propusa presupune redactarea unei liste negre a oficialilor rusi care ar fi avut de a face cu moartea avocatului Fondului de investitii Hermitage Capital, Serghei Magnitsky, intr-un centru de detentie in noiembrie 2009.

Potrivit Reuters, in cazul adoptarii legii Magnitsky, SUA ar refuza sa acorde vize si ar ingheta fondurile celor care au fost implicate in retinerea si moartea avocatului, precum si altor persoane care incalca drepturile omului.

Amendamentul Jackson-Vanik, adoptat in 1974, interzicea relatiile comerciale cu URSS pentru ca aceasta din urma impiedica emigrarea evreilor. Legea a fost nefunctionala in ultimele doua decenii, insa atat Moscova cat si Washington au avertizat ca daca ea nu este abrogata, ar putea deveni un obstacol in calea relatiilor comerciale productive intre cele doua tari dupa ce Rusia va intra in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

Magnitsky a fost arestat pentru evaziune fiscala, in noiembrie 2008, la doar cateva zile dupa ce plangerilor penale facute impotriva unor ofiteri de politie care deturnasera 230 milioane de dolari. A murit ca urmare a unui stop cardiac, dupa aproape un an petrecut intr-un centru de detentie din Moscova, in asteptarea procesului.

Potrivit lui Yury Ushakov, companiile americane sunt cele care ar avea de suferit daca amendamentul Jackson-Vanik ramane in vigoare.

Ambasadorul american la Moscova, Michael McFaul, a declarat in urma cu cateva zile, cu ocazia unei intalniri cu studentii la Scoala Superioara de Economie, ca a fost implicat personal in compilarea listei Magnitsky cand lucra in administratia presedintelui american Barack Obama.

Citeste si :