Rusia este "un stat criminal", responsabil de moartea in inchisoare a unui om nevinovat. Acuzatiile vin din partea unuia dintre cei mai mari investitori in Rusia, informeaza AFP. Presedinte al Fondului de investitii Hermitage Capital, Bill Browder a acuzat statul in care era cunoscut odata drept unul dintre investitorii de top ca a ucis un jurist al societatii, incarcerat pentru frauda fiscala.

Sergei Magnitsky, de 37 de ani, a decedat ca urmate a unui stop cardiac, a informat Ministerul rus de Interne. "Acum aveti un grup de persoane responsabile cu mentinerea ordinii, care sunt criminali cu putere nelimitata in ceea ce priveste distrugerea de vieti si exproprierile; fac ce vor si este mai rau decat orice am vazut in Rusia, inainte", a acuzat Bill Browder, intr-un mesaj transmis liderilor aflati la putere. "Rusia este fundamental un Stat criminal", a denuntat acesta.

Acuzat de frauda fiscala de 12 milioane de euro, Magnitski a fost plasat intr-o inchisoare din Moscova, unde a murit. Magnitski "a fost luat ostatic si a fost omorat", a continuat Browder, acuzand autoritatile ruse ca i-au refuzat juristului tratamentul medical de care avea nevoie.

"Incercau sa gaseasca orice acuza impotriva mea si se serveau de el. Era prizonierul lor si l-au omorat", a declarat Browder, care din 2005 este persona non grata in Rusia. Potrivit acestuia, angajatul sau a descoperit un complot impotriva Hermitage si pentru aceasta a fost incarcerat. Hermitage a reprezentat interesele actionarilor in grupuri ca Sberbank si Gazprom. Fondul sustine ca a fost victima unui complot legat de deturnarea a 230 de milioane de dolari din fonduri publice rusesti.