Mingea unui adolescent japonez ale carui bunuri au fost luate de tsunamiul din Japonia (martie 2011) a fost gasita pe tarmul Alaskai, relateaza The Guardian. Cuplul care a descoperit mingea a reusit sa il contacteze pe tanar prin intermediul unui reporter japonez si urmeaza sa inapoieze obiectul proprietarului.

Misaki Murakami Foto: Agerpres/AP

Obiectul a fost gasit pe plaja Insulei Middleton, localizata la circa 112 km distanta de Alaska, de David Baxter, un tehnician radar din Kasilof, Alaska. Sotia lui, de origine japoneza, l-a contactat in weekend cu proprietarul mingii, Misaki Murakami in varsta de 16 ani, si intentioneaza sa i-o restituie cat mai curand.

Mingea a fost un cadou de despartire oferit lui Murakami de catre colegi in 2005, cu ocazia transferului la o alta scoala, iar pe ea erau scrise mai multe mesaje de incurajare adresate adolescentului. "A fost o mare surpriza. Nu mi-am imaginat ca mingea mea a ajuns pana in Alaska. Am pierdut totul in tsunami. Sunt foarte incantat (n.r. de descoperirea mingii)", a declarat Misaki Murakami pentru postul japonez NHK.

Tanarul locuieste in orasul japonez Rikuzentakata, aflat la circa 5000 de km distanta de Alaska. Toata mobila precum si obiectele din casa au fost luate de tsunamiul provocat de cutremurul din Japonia din 11 martie 2011.

"Cand am vazut pentru prima data mingea am fost entuziasmat si m-am gandit ca este posibil sa vina din zona tsunamiului", a declarat David Baxter pentru AssociatedPress. Barbatul a mai gasit si o minge de volei ce pare sa provina tot din Japonia, insa proprietarul acesteia nu a fost inca identificat.

Tsunamiul a generat peste 25 milioane de tone de deseuri, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Hawaii. Intre 4 si 8 milioane s-au pierdut in ocean, 1-2 milioane plutind la suprafata. Principala masa de corpuri plutitoare nu ajunge la tarmul Americii de Nord mai devreme de martie 2014.

In luna martie, o nava de pescuit japoneza, luata de ape in timpul tsunamiului din martie 2011, a fost descoperita plutind in deriva langa coasta de vest a Canadei. Paza americana de coasta a scufundat "vasul fantoma" japonez pe motiv ca reprezenta un pericol pentru navigatia maritima, relateaza AFP.

Citeste si: