Paza americana de coasta a scufundat joi "vasul fantoma" japonez care plutea in deriva in largul Alaskai, luata de ape in timpul tsunami-ului din martie 2011, deoarece reprezenta un pericol pentru navigatia maritima, relateaza AFP.

Nava fantoma Foto: Agerpres/AP

Nava a fost reperata in 24 martie, in deriva in Oceanul Pacific, in largul coastelor Canadei. Vaporul, fara echipaj, a plutit apoi spre apele americane, in largul Alaskai.

Paza de coasta "a reusit sa scufunde nava abandonata Ryu-Un Maru, in sud-vestul Alaskai", joi seara, potrivit unui comunicat de presa.

Echipajul Anacapa, o nava echipata cu tunuri, "a inceput operatiunile de scufundare in jurul orei locale 13,00 (21,00 GMT) si a lansat doua salve de explozibil in directia vaporului, care s-a scufundat".

Acum, nava japoneza se afla la 1.850 metri adancime.

"Pentru securitatea marina, scufundarea navei era modalitatea cea mai rapida si potrivita pentru a rezolva problema ridicata de acest vapor", explica, in comunicatul citat, capitanul Daniel Travers.

Un purtator de cuvant al pazei de coasta a precizat ca nava reprezenta "un pericol serios pentru navigatie". "Avea intre 45 si 60 de metri lungime, nu era nimeni la bord, nu era iluminata si plutea in deriva. In intuneric, reprezenta un pericol serios pentru celelalte nave care tranzitau sectorul", a spus Sara Francis.

Paza de coasta a sustinut ca nu exista niciun risc serios de poluare.

"Daca era carburant la bord, era probabil motorina, care se va dizolva foarte rapid si prezinta riscuri limitate pentru mediu", a mentionat Sara Francis.

Proprietarul japonez al navei a declarat ca nu are intentia sa o recupereze.

Acest vas fantoma este primul obiect care a traversat tot Oceanul Pacific, din Japonia, in urma tsunamiului din 11 martie 2011.

Potrivit cercetatorilor din Hawai, un mare numar de obiecte luate de tsunami si transportate de curentele marine ar putea ajunge pe coasta vestica a SUA la inceputul lui 2014.