Argentina a prezentat vineri o plangere formala la Natiunile Unite impotriva Marii Britanii, pentru a protesta fata de "militarizarea" Atlanticului de Sud, iar secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut celor doua parti sa "evite escaladarea" situatiei, relateaza AFP.

"Avem informatii potrivit carora, in cadrul recentelor manevre, (britanicii) au trimis in Atlanticul de Sud un submarin nuclear care are capacitatea de a transporta arme nucleare", a declarat ministrul argentinian al Afacerilor Externe, Hector Timerman.

El a acuzat Londra ca si-a multiplicat de patru ori "puterea navala in Atlanticul de Sud", devenind astfel "cea mai importanta prezenta militara" in regiune.

Marea Britanie a prezentat ca o decizie de rutina detasarea pentru sase saptamani, in Insulele Flakland, a printului William, pilot pe un elicopter de supraveghere si salvare in cadrul Royal Air Force, si trimiterea in regiune a HMS Dauntless, un distrugator ultra-modern insarcinat sa asigure misiunea unei alte nave de patrulare.

De asemenea, ar putea trimite in zona, potrivit presei britanice, un submarin nuclear.

Pentru a-si sustine afirmatiile, Timerman a prezentat presei fotografii cu instalatii militare din Insulele Falkland si alte baze britanice din zona, precum si diverse sisteme de armament. "Atlanticul de Sud este ultimul bastion al unui imperiu in declin", a ironizat acesta.

Ministrul argentinian s-a intalnit succesiv cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cu presedintele in exercitiu al Consiliului de Securitate, Kodjo Menan, si cu seful Adunarii generale, Abdulaziz Al-Nasser.

In urma acestei intalniri, Ban Ki-Moon a cerut Argentinei si Marii Britanii sa "evite escaladarea" conflictului.

Ambasadorul britanic la ONU, Mark Lyall Grant, ca calificat pozitia Argentinei drept "absurda". "Nu s-a schimbat nimic in dispozitivul militar britanic, pur defensiv", a sustinut el.

"Nu comentam pozitia armelor nucleare sau a submarinelor", a adaugat acesta. "Sunt submarine care patruleaza pe intreaga planeta tot timpul (..), aceasta face parte din capacitatea lor de disuasiune".

La 30 de ani de la razboiul din 1982, Londra "nu are intentia sa intre in polemici". Dar, a avertizat acesta, "daca Argentina incearca sa profite de aceasta aniversare ne vom apara pozitia intr-o maniera energica".

Insulele Falkland, aflate in extremitatea sudica a Argentinei, se afla sub controlul Marii Britanii din 1833, cand o canoniera britanica a alungat autoritatile argentiniene.