Cea mai sofisticata nava de razboi a Royal Navy va fi trimisa in Atlanticul de sud, pe fondul tensiunilor in crestere in relatia cu Argentina si a disputelor legate de insulele Falkland, scrie The Daily Telegraph.

Dauntless va incepe sa navigheze spre Insulele Falkland in urmatoarele saptamani, inarmat cu o baterie de rachete care ar putea "sa elimine toate avioanele de vanatoare din America de Sud, fara a vorbi doar de Argentina", a afirmat o sursa din marina regala britanica.

Distrugatorul de Tip 45 este cea mai avansata nava anti-avioane si anti-rachete din lume, fiind echipata cu 48 de rachete 48 Sea Viper si cu un radar Sampson, care este mai dezvoltat decat sistemul de control al traficului aerian de care dispune aeroportul Heathrow.

"Poate dobora avioanele argentiniene imediat ce decoleaza de pe bazele lor", a spus o alta sursa din Royal Navy. "In acest fel Buenos Aires va beneficia de o pauza serioasa pentru a se gandi".

Misiunea acestei nave, care va ajunge la destinatie la finele lui martie, vine in momentul in care Argentina a facut noi pasi in incercarea de a prelua controlul asupra insulelor, interzicand intrarea navelor inregistrate in Falkland in porturile sale.

David Cameron a raspuns ca suveranitatea insulelor nu poate fi negociata.

Trimiterea distrugatorului Dauntless, in valoare de un miliard de lire sterline, in regiune va intari pozitia britanica dar va produce neplaceri ministerului de Externe, care incearca sa minimizeze retorica in acest dosar.

Amiralul Lord West, fost sef al marinei si un veteran al razboiului din Falklands, afirma ca acest distrugator detine "capacitati anti-aeriene uluitoare".

El a transmis si un avertisment catre Buenos Aires. "Sa nu existe nicio nebunie fara sens din partea Argentinei, Dauntless poate elimina orice avion. E un element care schimba regulile jocului".

Un purtator de cuvant al marinei a precizat: "Royal Navy mentine o continua prezenta in Atlanticul de Sud de multi ani. Amplasarea HMS Dauntless in Atlanticul de Sud a fost planificata de mult timp, este strict o activitate de rutina si inlocuieste o alta nava de patrulare".

Dauntless va inlocui in zona fregata de Tip 23 Montrose.

La inceputul acestei luni, Royal Navy a trimis distrugatorul Daring, primul de Tip 45, in Golful Persic, pe fondul cresterii tensiunilor cu Iranul.