Fortele siriene au continuat, joi, bombardamentele asupra orasului Homs, considerat inima opozitiei contra regimului presedintelui Bashar al-Assad, omorand circa 29 de persoane, au declarat surse din randul opozitiei citate de Reuters. Natiunile Unite au condamnat atacul considerandu-l un "vestitor sumbru al lucrurilor care vor veni".

"Mi-e teama ca brutalitatea ingrozitoare la care suntem martori in Homs, unde se trage asupra cartierelor de civili cu artileria grea, este un vestitor sumbru al lucrurilor care vor veni", a declarat Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon dupa o intalnire a Consiliului de Securitate.

Potrivit relatarilor activistilor si ale rezidentilor din Homs, sute de persoane au fost ucise in ultima saptamana de atacurile armatei. Joi, trupele guvernamentale de la fata locului au fost suplimentate, soldatii patrunzand in zona de est a orasului.

  • Reactii internationale

Casa Alba a anuntat ca "se gandeste la posibilitatea" de a trimite alimente si medicamente in Siria, o miscare care ar adanci implicarea internationala in conflictul geo-politic care a cauzat disensiuni intre puterile straine.

Ministrul de externe turc, Ahmet Davutoglu, a declarat, inaintea unei deplasari la Washington pentru discutii despre situatia din Siria, ca Turcia, care l-a considerat pe Assad, pana la un punct, un aliat, nu poate privi nepasatoare la ce se intampla. Acesta a adaugat ca Turcia doreste sa gazduiasca o intalnire internationala in cadrul careia sa fie gasite modalitati de a pune capat violentelor din Siria.

"Nu este suficient sa fii observator", a declarat ministrul turc de Externe pentru Reuters. Rusia si China au avertizat insa ca nu va fi acceptata o interventie in Siria.

Ministrii de Externe ai Ligii Arabe se vor intalni duminica, la Cairo, pentru a discuta despre problemele din Siria. Potrivit ONU, Liga Araba intentioneaza sa retrimita in Siria misiunea de observatori pe care a suspendat-o in urma cu o luna.

Germania a anuntat, joi, ca a expulzat 4 diplomati sirieni dupa ce autoritatile germane au arestat saptamana aceasta doi barbati suspectati ca spionau activistitii opozitiei siriene din tara.

Forte speciale din Marea Britanie si Qatar se afla in prezent in Siria, unde actioneaza sub acoperire, impreuna cu fortele rebele, in localitatea Homs, aflata la circa 160 de km de Damasc, relateaza site-ul DEBKAfile, citand surse din domeniul militar si al serviciilor de informatii. Trupele straine nu sunt angajate in confruntari directe cu fortele pro-guvernamentale ale lui Bashar al-Assad, care de cateva zile bombardeaza orasul.

Uniunea Europeana a anuntat inca de miercuri ca se pregateste pentru o eventuala evacuare a cetatenilor europeni din Siria si ia in considerare o posibila interdictie a zborurilor comerciale cu aceasta tara, potrivit unor diplomati de rang inalt, citatii de AFP.

  • Autoritatile chineze au discutat cu reprezentantii opozitiei siriene

SUA urmeaza sa se intalneasca, in curand, cu aliatii sai pentru a discuta despre cum ar putea fi ajutati civilii sirieni. China, desi nu a indicat ca ar lua in considerare presiunea statelor occidentale de a-si schimba strategia fata de Siria, a anuntat ca a avut primul contact formal cu opozitia siriana.

Ministrul chinez de Externe a declarat joi ca o delegatie a opozitiei siriene a vizitat in decursul saptamanii Beijingul unde a discutat cu vice-ministrul de Externe Zhai Jun, informeaza Reuters.

"Partile au facut schimb de opinii cu privire la situatia din Siria, iar China si-a explicat pozitia si principiile si au cerut ca violentele sa inceteze imediat in ambele tabere", a declarat Liu.

"Guvernul sirian ar trebui sa isi tina promisiunile, sa inceapa urgent un proces de reforma cu participare larga si sa rezolve disputa si conflictele prin discutii si consultari. [...] China este dispusa sa mentina contactul si comunicarea cu grupurile de opozitie relevante, este dispusa sa sustina si sa incurajeze discutiile si sa faca eforturi pentru ameliorarea situatiei", a daugat ministrul chinez.

Citeste si: