Televiziunea de stat de la Phenian a prezentat luni imagini cu mii de nord-coreeni care plang pe strazi din cauza mortii liderului Kim Jong-Il, transmite LiveLeak. Kim (69 de ani) a murit in cursul zilei de sambata. El se afla la conducerea Coreei de Nord din 1994. Fiul sau Kim Jong-Un a fost desemnat succesor, a anuntat luni agentia de presa a regimului comunist.

Tristete in masa la Phenian.Foto: Captura LiveLeak

In imaginile difuzate de televiziunea de stat se pot observa tineri si batrani care plang pe strazile capitalei nord-coreene, in fata monumentelor care-l infatiseaza pe Kim Jong-Il.

Postul de televiziune a difuzat si declaratia unei tinere, prezentata drept Kim Ok Song (24 de ani), muncitoare la o uzina electrica din Phenian, care spune cu ochii in lacrimi: "Voi transforma tristetea in putere si curaj, ramanand fidela tovarasului Kim Jong Un".

Decesul lui Kim Jong-Il a fost anuntat, la televiziunea de stat din Coreea de Nord, doua zile mai tarziu decat s-a produs, de catre o crainica imbracata in negru, care plangea in timp ce a prezentat stirea despre plecarea "camaradului nostru" Kim Jong-Il. Potrivit anuntului, acesta a murit sambata, pe 17 decembrie, "in urma unei afectiuni bruste". "Facem acest anunt cu mare tristete", a spus crainica de la televiziunea nord-coreeana, printre lacrimi.