O inregistrare video realizata de un participant la procesiunea Ashura a surprins momentul in care un atentator sinucigas si-a detonat incarcatura exploziva in fata unui sanctuar siit din Kabul, transmite LiveLeak. Cel putin 59 de persoane au fost ucise marti in doua atentate care au avut loc in Afghanistan.

Atentat in KabulFoto: Captura YouTube

Imaginile arata sute de oameni care iau parte la procesiunea Ashura, una dintre sarbatorile sacre ale ramurii minoritare a islamului din aceasta tara. La un moment dat, se aude o explozie puternica si oamenii incep sa fuga, speriati.

"Un kamikaze si-a declansat centura de explozibil in fata sanctuarului Abu-ul Fazil" din Kabul, a precizat politia, intr-un comunicat. Printre victime figureaza si copii.

Al doilea atentat a ucis cel putin patru persoane la Mazar-i-Sharif (nord), in apropiere de principalul sanctuar al orasului.

Atacurile nu au fost revendicate deocamdata dar insurgentii talibani, suniti radicali, au interzis celebrarea acestui rit, atunci cand se aflau la putere, in perioada 1996 - 2001, acuzandu-i pe suniti de erezie.

Ashura comemoreaza martiriul imamului Hussein, nepotul profetului Mahomed si al treilea imam al siitilor, ucis in 680 de trupele califului Yazid, la Kerbala.