Cel putin 34 de persoane au fost ucise marti in doua atentate care au avut loc marti in Afghanistan. Unul dintre atentate a vizat un sanctuar siit din Kabul, in timpul procesiunii Ashura, una dintre sarbatorile sacre ale ramurii minoritare a islamului din aceasta tara, relateaza AFP.

Victime transportate dupa atentatul din KabulFoto: Reuters

Atacurile nu au fost revendicate deocamdata dar insurgentii talibani, suniti radicali, au interzis celebrarea acestui rit, atunci cand se aflau la putere, in perioada 1996 - 2001, acuzandu-i pe suniti de erezie.

La Kabul, un fotograf AFP a numarat cel putin 30 de cadavre dupa explozia atribuita de politie unui kamikaze. Al doilea atentat a ucis cel putin patru persoane la Mazar-i-Sharif (nord), in apropiere de principalul sanctuar al orasului, dar pentru moment nu se stie daca siiti erau vizati.

"Un kamikaze si-a declansat centura de explozibil in fata sanctuarului Abu-ul Fazil" din Kabul, a precizat politia, intr-un comunicat. Printre victime figureaza si copii.

Cel putin "67 de raniti au fost evacuati spre spitale. Numarul celor ucisi nu este cunoscut", a afirmat Ghulam Sakhi Kargar Noorughli, un oficial de la ministerul Sanatatii publice.

"Moarte talibanilor, moarte al-Qaeda", scandau credinciosii siiti, dupa explozie.

Ashura comemoreaza martiriul imamului Hussein, nepotul profetului Mahomed si al treilea imam al siitilor, ucis in 680 de trupele califului Yazid, la Kerbala.