Germania a dezmintit joi informatiile potrivit carora Parisul si Berlinul discuta ideea unei Zone Euro de dimensiuni mai mici, dar cu un grad de integrare mai mare, ca reactie la criza datoriilor suverane, relateaza AFP.

"Informatiile potrivit carora Germania ar derula planuri pentru o Zona Euro de talie redusa sunt false. Din contra, guvernul german vrea sa stabilizeze Zona Euro in intregul sau", a scris pe Twitter purtatorul de cuvant al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.

La Bruxelles, Comisia Europeana a precizat ca nu este la curent cu o astfel de dezbatere".

Miercuri seara, la Berlin, presedintele Comisiei Europene a cerut tarilor europene care se impotrivesc integrarii sa "nu-i impiedice pe ceilalti sa avaseze" pe acest drum.

In acelasi timp, el a cerut evitarea unei scindari intre tarile din Zona Euro si restul statelor europene care nu au trecut la moneda unica europeana.

"O Uniune (europeana) divizata nu va functiona", a afirmat Barroso, recunoscand ca "provocarea (este): cum sa aprofundam integrarea Zonei Euro fara sa cream diviziuni cu cei care nu sunt inca aici".

Agentia Reuters a anuntat miercuri, citand surse din UE, ca oficiali germani si francezi au purtat discutii pe marginea unor planuri pentru o reforma radicala a Uniunii Europene care ar presupune stabilirea unei Zona Euro mai integrate si potential mai mic.

Un oficial al UE a declarat ca remodelarea zonei euro a fost discutata la nivel "intelectual" insa nu s-a trecut la o discutie tehnica ori operationala.