Oficiali germani si francezi au purtat discutii pe marginea unor planuri pentru o reforma radicala a Uniunii Europene care ar presupune stabilirea unei zona euro mai integrate si potential mai mici, informeaza Reuters citand surse din UE. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso se opune, declarand pentru Reuters ca ideea de a avea doua uniuni in Europa inseamna a nu avea de fap nicio uniune.

Sarkozy si MerkelFoto: Reuters

In cadrul unei intalniri de marti cu studentii din orasul francez Strasbourg, presedintele francez Nicolas Sarkozy a adus in discutie posibilitatea unei Europe "in doua viteze" - o zona euro accelerata si bine integrata si un grup exterior blocului monedei unice, format din tari mai putin conectate -, adaugand ca acesta este singurul model pentru viitor.

Discutiile dintre principalele figuri politice din Paris, Berlin si Bruxelles au avansat insa si posibilitatea ca una sau mai multe tari sa paraseasca zona euro, in timp ce restul sa avanseze pe calea integrarii economice care sa includa politici comune fiscale si de taxare. Un oficial al UE a declarat ca remodelarea zonei euro a fost discutata la nivel "intelectual" insa nu s-a trecut la o discutie tehnica ori operationala.

  • Ar putea insemna sfarsitul Europei pe care o stim

Modificarile aduse tratatelor blocului ar necesita sprijinul unui numar mare de state din Uniune ori decizia unei zone euro diminuate s-ar lovi de o puternica opozitie. "Asta ar distruge tot ceea ce stramosii nostri au construit cu mari eforturi si ar repudia tot ce am sustinut in ultimii 60 de ani. Nu este vorba despre o Europa in doua viteze, deja avem asta. Decizia ar redesena harta geopolitica dand nastere unor noi tensiuni. Ar putea insemna sfarsitul Europei pe care o stim", a declarat un diplomat UE pentru Reuters.

Cu toate acestea, motorul franco-german reprezinta principala forta a integrarii europene iar primul pas in aceasta directie a fost deja facut in cadrul summitului de la Cannes din aceasta saptamana cand cancelarul german si presedintele francez au afirmat, de comun acord, ca trebuie luata in considerare posibilitatea ca Grecia sa paraseasca zona euro pentru ca stabilitatea regiunii sa fie mentinuta pe termen lung.

  • Ideea nu e deloc noua si a mai fost vehiculata ca solutie inca de acum 15 ani

In urma cu 15 ani, pe cand nimic nu prevestea actuala criza, se vorbea de o Europa cu doua viteze. O viteza "ridicata", formata din tarile din centru Germania, Franta s.a.) cu un buget disciplinat si o viteza "redusa" pentru celelalte state.

ai mult, cel mai bine citit ziar din Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung, imagineaza un scenariu care s-ar putea derula in 2013 prin impartirea in doua mini- uniuni, in baza acelorasi criterii: economii puternice si slabe.

Revenind in prezent, cancelarul Angela Merkel a cerut miercuri o reforma structurala profunda si accelerata a Uniunii Europene, scrie agentia de stiri citata. Cancelarul german a subliniat necesitatea unor schimbari in cadrul tratatelor Uniunii. "Este timpul pentru descoperirea unei noi Europe. O comunitate care spune, in ciuda evenimentelor din restul lumii, ca nu isi va mai putea schimba niciodata regulile de baza, nu poate supravietui", a declarat Merkel.

Oficiali din UE au declarat pentru Reuters ca posibilitatea unor schimbari a tratatelor Uniunii Europene va fi discutata oficial in cadrul summitului de la Bruxelles din 9 decembrie, intr-o conferinta interguvernamentala, urmand ca procesul necesar realizarii acestor modificari sa fie discutat anul viitor.

  • In ce consta planul Germaniei si Frantei?

Planul adus in discutie de Franta si Germania depaseste aceasta formula; reprezinta o reevaluare radicala ce ia in calcul tarile si politicele economice vitale pentru mentinerea stabilitatii zonei euro in urmatorul deceniu. In mare parte, se urmareste o remodelare a blocului tinandu-se cont de directiile in care a fost orientat initial: tari puternice, bine integrate, care au o moneda comuna.

"Franta si Germania s-au consultat intens pe aceasta problema in ultimele luni, la toate nivelurile. Trebuie sa ne miscam cu foarte mare atentie, dar adevarul este ca trebuie sa stabilim cu exactitate lista celor care nu vor sa faca parte din club si a celor care, pur si simplu, nu pot face parte", a declarat un oficial european pentru Reuters.

Un alt oficial a afirmat ca "o vom numi, in continuare, zona euro, insa va cuprinde mai putine tari. Nu putem vorbi ca o singura voce si nu putem lua decizii dificile intr-o zona euro precum cea de astazi. Nu poti avea o tara, un vot", a adaugat acesta referindu-se la faptul ca procesul complex si greoi de luare a deciziilor a contribuit la agravarea crizei.

  • Moody`s: Economia SUA ar putea suferi un soc comparabil cu prabusirea Lehman datorita Italiei

Economia americana ar putea suferi un soc financiar similar celui provocat de prabusirea Lehman Brothers daca criza datoriilor suverane din zona euro atinge state importante cum este Italia, au avertizat oficialii agentiei de rating, citati de Reuters.

"Orice contagiune din Europa se transmite in primul rand prin canalul bancar", explica analistul american Steven Hess. Acesta a avertizat ca inghetul din piata interbancara va avea un efect similar pentru SUA cu cel al falimentului Lehman. "In acest moment, aceasta piata functioneaza la nivele marginale", a mai adaugat Hess.

Citeste aici o scurta istorie a Uniunilor monetare si vezi care e media de lviata a unor asemenea Uniuni sau vezi aici cine a avut ideea monedei unice europene pentru intaia oara in istorie.