O actrita din Iran ce fusese condamnata la un an de inchisoare si 90 de lovituri de bici pentru rolul dintr-un film despre cenzura in Republica Islamica a fost eliberata, au anuntat Amnesty International si producatorii peliculei, citati de CNN. Marzieh Vafamehr ar fi iesit din inchisoare luni noaptea.

Marzieh VafamehrFoto: Captura YouTube

Vafamehr a fost arestata in luna iulie dupa ce a jucat in filmul "Teheranul meu, de vanzare", o productie criticata vehement in cercurile conservatoare iraniene.

Filmul, realizat in colaborare cu Australia, relateaza povestea unei tinere actrite din Teheran, a carei activitate teatrala este interzisa de autoritati. Din acest motiv, ea este nevoita sa duca o viata secreta, pentru a reusi sa se exprime artistic.

In film, ea apare intr-o scena fara a avea pe cap valul ce trebuie purtat de femeile iraniene, in timp ce, intr-o alta scena, actrita pare ca bea alcool.

Agentia Fars a anuntat in vara ca filmul nu a primit aprobarea pentru difuzare in Iran si ca este distribuit ilegal in tara.

Potrivit Amnesty International, actrita a fost eliberata luni noaptea, dupa ce o Curte de Apel i-a redus sentinta la trei luni si a respins decizia de a fi biciuita.

Cyan Films, producatorul filmului "Teheranul meu, de vanzare", a anuntat ca actrita se afla in prezent langa familia ei.

Grupuri pentru apararea drepturilor omului au criticat recent autoritatile din Iran pentru represiunea indreptata impotriva jurnalistilor si a artistilor, in special a celor care activeaza in industria filmului. Amnesty International a salutat eliberarea lui Marzieh Vafamehr, insa si-a declarat ingrijorarea ca trei realizatori de filme, Mehran Zinatbakhsh, Mojtaba Mir Tahmasb si Katayoun Shahabi, se afla inca in inchisoarea Evin din Teheran.

Imagini din "Teheranul meu, de vanzare":