Calcata succesiv de doua masini si abandonata pe strada, sub ochii indiferenti ai trecatorilor, micuta Yue Yue, in varsta de doi ani, a incetat vineri din viata, relateaza AFP, care noteaza ca soarta sa tragica a revoltat chinezii, din ce in ce mai convinsi de deriva spre egoism a societatii in care traiesc.

In data de 13 octombrie, fetita a fost lovita de o furgoneta si apoi calcata de un camion, in fata magazinului detinut de familia sa in orasul Foshan (sudul tarii).

Scena a fost inregistrata de camerele de supraveghere si imaginile - extrem de dure - au fost difuzate de o televiziune locala si pe internet.

In imagini se vede cum zeci de trecatori si masini trec pe langa copil, care zace intr-o balta de sange. Unii privesc corpul fetitei, dar nimeni nu se opreste.

In cele din urma, o femeie care strangea gunoiul trage corpul copilului de pe strada si striga dupa ajutor, dar este ignorata de toata lumea. In final, a reusit de una singura sa o alerteze pe mama fetitei.

"Micuta Yue Yue a murit la ora 00,32", a declarat vineri un purtator de cuvant al spitalului militar din Canton (sud), unde fusese internata, fara mari sperante, avand in vedere starea critica in care se afla.

Soarta lui Wang Yue (adevarata sa identitate, Yue Yue este un diminutiv) a starnit reactii de indignare in China si in intreaga lume. Atat presa de stat, cat si puternicele retele sociale din China, au dezbatut pe larg subiectul.

"Aceasta societate este grav bolnava. Nici macar cainii si sobolanii nu pot fi tratati atat de inuman", scrie un internaut pe Sina Weibo, echivalentul chinezesc al Twitter.

Drama este considerata o ilustrare perfecta a derivei societatii chineze: foarte multi oameni sunt convinsi ca dezvoltarea economica rapida a tarii si imbogatirea populatiei sunt insotite de o crestere a egoismului si de pierderea valorilor colective de solidaritate, atat de mult promovate de China comunista a lui Mao.

Acest eveniment tragic se adauga altora recente, un amestec de violente gratuite si sentimente de impunitate.

Moartea lui Yue Yue ramanea vineri unul dintre principalele subiecte de dezbatere pe microblogurile din China.

"Adio, micuta Yue Yue. Nu exista masini in paradis", a scris un internaut.

"Adio, iti doresc sa nu renasti in China intr-o alta viata", scrie un altul.

Aceasta drama "a expus fara nicio indoiala o latura sumbra a societatii noastre", noteaza cotidianul Global Times, in editia de vineri.

In prezent, China nu are prevederi legale pentru refuzul de a ajuta o persoana aflata in pericol, subliniaza acest ziar, iar tara este departe de un consens asupra unei astfel de legi.

"Ar fi mai potrivita stabilirea unui sistem care sa ii recompenseze pe cei care ajuta decat sa-i pedepseasca pe cei care nu o fac", potrivit sursei citate.