Sute de manifestanti impotriva sistemului bancar s-au confruntat vineri dimineata cu politistii din New York dupa ce au incercat sa ocupe Wall Street si bursa din metropola, relateaza CBS. Ciocnirile dintre cele doua tabere au venit la putin timp dupa ce autoritatile au decis sa amane actiunea de igienizare a parcului Zuccotti, unde protestatarii anti-Wall Street si-au stabilit tabara de la mijlocul lunii septembrie. In cursul zilei de joi, membri ai administratiei parcului, escortati de politisti, au distribuit o nota explicativa privind actiunea de curatenie care urma sa inceapa vineri, la ora 7.00, fiind programata sa dureze toata ziua.

Violente la New YorkFoto: Reuters

Potrivit CBS, violentele au izbucnit la cateva ore dupa ce manifestantii au fost informati ca proprietarul parcului, Brookfield Office Properties, a amanat operatiunea de igienizare si ca pot ramane in parc. Zeci de protestatari si-au petrecut noaptea curatind parcul si inlaturand gunoaiele, dupa ce primarul Michael Bloomberg le-a cerut sa paraseasca zona pentru ca aceasta sa fie igienizata.

"Protestatarii, bucurosi se pare ca vor putea ramane in parc dupa eforturile de curatire a zonei, si-au luat maturile, steagurile si pancartele" si au promis ca "vor merge sa curete Wall Street".

Mai multi manifestanti au plecat pe Broadway, inspre New York Stock Exchange. Ajunsi in apropiere de Wall Steet, protestatarii au sarit peste barierele de protectie si s-au confruntat cu politistii. Unii martori au afirmat ca fortele de ordine i-au lovit pe manifestanti cu bastoanele si cu pumnii.

Politistii au afirmat ca manifestantii au aruncat in ei cu sticle si pungi de gunoi, provocandu-i pe ofiteri. Autoritatile au declarat ca politia a incercat sa controleze situatia, "insa aceasta a scapat de sub control".

CBS a relatat ca mai multi demonstranti au fost arestati. Cei retinuti le-au strigat politistilor: "Sa va fie rusine! O lume intreaga ne priveste acum!". Traficul in zona a fost blocat mai multe minute.

"Nu faceam altceva decat sa marsaluim. Politistii ne-au atacat", a declarat pentru New York Post unul dintre manifestanti, James Sinclair (27 de ani), in timp ce Joseph Vitulli (32 de ani), un somer din Brooklyn, a spus ca "Primaria a incercat sa ne intimideze, ne-au amenintat si au incercat sa ne duca la locul nostru. Le-am aratat din ce suntem facuti si am facut asta fara violenta".

Manifestantii au anuntat ca protestele vor continua.

Dupa interventia fortelor de ordine, manifestantii s-au retras spre parcul Zuccotti.

Incepand din 17 septembrie, sute de manifestanti s-au instalat in Zuccotti Park, unde au amplasat un serviciu de catering, o infirmerie, un spatiu de informare, un centru video si chiar o biblioteca. Actiunea "Ocupati Wall Street" a debutat in urma cu aproape o luna zile la New York, in Districtul Financiar, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica americana si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba.

In patru saptamani, miscarea "Occupy Wall Street" s-a extins in 30 de orase americane. Joi, ea a primit sprijinul fostului vicepresedinte american, Al Gore. Vedete de la Hollywood, precumMichael Moore si Susan Sarandon, s-au oprit sa discute cu manifestantii din New York.

Desi protestele au fost in majoritate pasnice, in cele aproape patru saptamani de protest, intre politisti si manifestantii din New York au mai avut loc confruntari violente, sute de oameni fiind arestati.

Numarul celor care protesteaza variaza zilnic, insa un grup format din circa 200 de persoane ramane permanent la locul protestului. Ei dorm pe saltele, bat in tobe si folosesc laptopuri Mac pentru a strange aderenti. De cateva ori pe zi, ei marsaluiesc spre Wall Street strigand: "Asa arata democratia!".