Manifestantii de pe Wall Street din New York au amenintat, joi, cu boicotarea actiunilor de igienizare a pietei din Manhattan unde prostesteaza, dupa ce au primit un ordin de evacuare, relateaza AFP.

Tabara manifestantilor din parcul ZuccottiFoto: Reuters

In cursul zilei de joi, membri ai administratiei parcului Zuccotti, escortati de politisti, au distribuit o nota explicativa privind actiunea de curatenie care va incepe vineri, la ora 7.00, si care va dura toata ziua. Pe parcursul ultimelor trei saptamani "conditiile in parc s-au deteriorat si creeaza probleme sanitare si de curatenie care trebuie rezolvate", se arata in nota semnata de Brookfield Property, joi.

Compania sustine ca igienizarea se va desfasura in trei etape a cate patru ore, iar dupa incheierea acesteia, piata "va fi redeschisa pentru public, in vederea unei utilizari conforme cu regulile". "Brookfield are dreptul de a stabili norme (...) Vom fi acolo pentru a ne asigura ca ordinea este mentinuta", a declarat seful NYPD, Ray Kelly.

In replica, protestatarii "Occupy Wall Street" au lansat un "apel urgent la actiune pentru a preveni inchiderea fortata a zonei". Ei au subliniat ca primarul orasului New York a declarat ca piata va fi redeschisa dupa curatare, dar ca protestatarii vor trebui sa respecte regulile care interzic, printre altele, camparea, utilizarea copertinelor si a sacilor de dormit.

Michael Bloomberg, a mers personal miercuri seara sa discute cu protestatarii, pentru a-i informa cu privire cu actiunile de igienizare a parcului.

Incepand din 17 septembrie, sute de manifestanti s-au instalat in Zucoootti Park, unde au amplasat un serviciu de catering, o infirmerie, un spatiu de informare, un centru video si chiar o biblioteca.

In patru saptamani, miscarea "Occupy Wall Street" s-a extins in 30 de orase americane. Joi, ea a primit sprijinul fostului vicepresedinte american, Al Gore.